Apps in progress: Trip Journal


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă aveţi o memorie fotografică, o perspectivă de satelit și vă place să țineți pe hârtie jurnale de călătorie, vă rămân puține motive să folosiţi aplicația Trip Journal. 


 

 

Cei care nu se regăsesc în descrierea de mai sus, adică majoritatea muritorilor de rând, au în schimb destule motive să o facă. E una dintre cele mai descărcate aplicații pentru platforme mobile făcute în România pentru piața internațională, are zeci de mii de utilizatori, a primit un premiu Google de 100.000 de dolari pentru ”aplicația de travel no. 1”, şi chiar a fost desemnată în 2010, la conferinţa iDezvoltatorilor “360iDev”, drept “All around best app ever”.

 

E prezentă în toate magazinele de aplicații şi în versiuni pentru toate platformele, inclusiv cele de care unii au şi uitat că mai există. Nu credeţi? BaDa! Şi ar mai fi şi Symbian. De câteva zile a apărut și în recent lansatul Windows Store, de care alții nici nu au aflat că există încă, iar unul dintre programatorii implicați în dezvoltarea aplicației ne-a spus cum a făcut-o.

 

Concret, cu un telefon mobil echipat cu Trip Journal poţi documenta orice expediție, urbană sau nu, prin fotografii şi secvențe video ce primesc automat coordonatele GPS ale locului în care sunt făcute, integrate toate într-o hartă cronologică însoţită de adnotările de rigoare: ”Boiler Club – cea mai bună destinație de noapte” ar fi probabil imediat înainte de ”asistentele de la Spitalul de Urgențe din Cluj sunt foarte drăguțe”. Hei, sunt doar nişte exemple!

 

E atât de utilă încât principalul neajuns pe care i l-ai putea găsi e că pozele și filmele pe care le pune pe hartă sunt dependente de camera telefonului sau tabletei. Viitorul în care camerele foto DSLR vor avea același sistem de operare cu telefonul vine parcă prea încet în cazul acesta.

 

 

Practic, aplicaţia e construită în jurul Facebook, care devine astfel sistemul nervos central al Trip Journal, locul unde nu doar că sunt salvate toate datele călătoriei, dar unde pot fi şi revăzute în orice moment. ”Poate fi văzut (Facebook n.red.) ca partea centrală, partea web a aplicației, și totodată şi ca backend-ul unde se salvează datele”, detaliază Radu Vunvulea, software developer la iQapps, publisherul aplicației.

 

Cu puţină vreme în urmă, Radu Vunvulea a făcut parte din echipa de 2,5 oameni – nu întrebați, așa e cu alocarea de resurse în project managementul aplicațiilor software – care a adus Trip Journal și pe cea mai nouă platformă de aplicații, cea pentru sisteme Windows, reconstruind-o practic de la zero.

 

Proiectul a durat cap-coadă şase săptămâni, rezultatul este momentan gratuit, dar nu conține toate funcțiile integrate pentru alte platforme, în cazul cărora aplicaţia este plătită. ”O aplicație Windows ar trebui să facă un singur lucru, dar să-l facă cel mai bine. Scopul nu este ca o aplicație să facă 20 de lucruri”, spune Vunvulea.

 

Trip Journal este în momentul de faţă una dintre primele aplicații de călătorii dedicate Windows 8. Logica profană spune că genul acesta de aplicaţii-premieră au șansa să fie descărcate de o parte mai mare a comunității unei platforme noi, pentru că nu există o contraofertă atât de bogată ca şi în cazul magazinelor consacrate de aplicaţii (Google Play sau App Store); numai că asta însemană şi o mare greutate pe umerii dezvoltatorilor.

 

”Windows 8 o să fie văzut în felul în care noi ca dezvoltatori implementăm aplicațiile pe Windows, deoarece cei mai mulți useri n-o să folosească sistemul de operare în sine, ci aplicațiile care sunt construite peste”, explică Radu Vunvulea. ”Și dacă noi le facem greșit sau cu bug-uri, o să zică că problema e sistemul de operare și nu aplicațiile în sine”.

 

Cum a ieșit până la urmă portarea pe Windows a Trip Journal? ”Aplicația a  ieșit destul de frumos, mie-mi place”, e verdictul purtătorului ad hoc de cuvânt a celor 2,5 dezvoltatori.

 

Voi ce credeţi?

……………………

 

 

*Note de dev:

– multe funcționalități sunt ”prefabricate” și ușor de implementat, de exemplu semantic zoom-ul.

– o aplicație Windows trebuie să facă un singur lucru, dar să-l facă bine

– există reguli clare (și multe) pe care trebuie să le respecți

– cel mai important lucru este design-ul, toate aplicațiile trebuie să se încadreze în UI-ul (user interface) Microsoft, ceea ce le face să semene între ele. Avantajul este că utilizatorul va fi obișnuit cu layout-ul unei aplicații, chiar dacă o folosește pentru prima oară.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35