Sinestezie* de toamnă

În căderea surdă a frunzelor din parcul Cișmigiu câțiva tehnocreativi au văzut ocazia de a orchestra un concert cu senzori Kinect.

 

 

Câteva minți creative, împreună cu un programator și ceva tehnologie, au susţinut un mic spectacol pentru trecătorii care s-au plimbat zilele trecute prin parcul bucureștean Cișmigiu. Un recital pentru frunze şi orchestră, în registru de patru senzori Kinect – care au detectat căderea frunzelor din copaci, urmărindu-le coordonatele -, şi un algoritm prin care s-a asociat un sunet specific fiecărei căderi complete a unei frunze, plus 15 boxe.

”Am transformat mediul natural în ceva neașteptat” – Georgia Gontz, Colorbitor

 

”Am transformat mediul natural în ceva neașteptat”, spune pentru Das Cloud Georgia Gontz de la Colorbitor, un atelier de creație multimedia care a sprijinit proiectul făcut de mai mulți creativi implicați în Dezinterzis, realizatorul proiectului.

 

Dezinterzisaţii au putut să testeze astfel și limitele senzorilor Kinect, care nu se înțeleg atât de bine cu lumina soarelui din Cișmigiu – frunzele în mișcare nu au fost detectate cu acuratețe de 100% – pe cât o fac cu lumina artificială dintr-o sufragerie, locul pentru care au fost construite de fapt. ”Kinect-ul face fițe la lumina zilei”, explică Georgia Gontz, care ”lucrează” cu Kinect-uri la Colorbitor și are experiență în construirea de instalații multimedia, amintindu-le aici pe cele din pavilionul românesc de la Expoziția Internațională din Yeosu, Korea 2012.

 

Şi tot ea face şi recenzia de final: ”Când a bătut vântul mai puternic au fost și niște reacții mai puternice din partea trecătorilor, dar nu cred că au înțeles exact ce se întâmplă.” Allegro ma non troppo.

 

 

*SINESTEZÍE sinestezii s.f. 1. (Psih.) Asociație spontană între senzații de naturi diferite.

Alte articole
  • Chiar interesant si creativ conceptul.
    Mai aveti nevoie de ajutor la traduceri?

    • Buna Crina. Da, avem nevoie de traduceri si ma bucur ca iti place experimentul despre care am scris. Da-mi te rog un mail la bogdan punct pencea @ dascloud punct ro cu traducerea cand e gata. Imi poti spune tot in el cum ai vrea sa te mentionam in credit-ul de la finalul traducerii (cu link spre contul tau de FB sau altceva). Multumim mult!

  • Eu scrisesem mai sus, vad ca n-a mers din prima login-ul.

  • Pingback: Leafstrument in Cismigiu | Feeder()