“Păstrați internetul deschis și liber!”


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Până la sfâşitul internetului aşa cum îl cunoaştem ar putea fi doar o conferinţă-maraton organizată zilele acestea de Naţiunile Unite în Dubai: WCIT.

Foto: behance.net/richardparker

 

Într-o secretomanie care ne amintește de ACTA, o nouă inițiativă, de data aceasta a Națiunilor Unite, ameninţă să impună noi reguli internetului. Peste 1.800 de participanți, în marea lor majoritate reprezentanți ai guvernelor din întreaga lume, se întâlnesc între 3 şi 14 decembrie în Dubai, la World Conference on International Telecommunications (WCIT).

 

Conferința este organizată de International Telecommunications Union (ITU), iar marea temere care planează asupra Dubaiului este că la final vom avea un internet mai puțin liber. Formal, miza e modificarea vechiului tratat din 1988, încă în vigoare, iar deznodământul ar urma să îl aflăm cu toții peste o săptămână. Până atunci se poate doar specula: lista oficială a participanţilor a fost păstrată la secret (poate fi consultată doar pe un leak site – pdf), iar ITU a dat publicităţii doar o parte dintre propunerile de schimbare ale vechiului tratat, lăsând fiecare țară-participant să vină cu propriile variante de modificare.

 

România și-a trimis opt reprezentanți la Dubai, majoritatea de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) și de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), reprezentanţi care spun că vor pleda, așa cum o face întreaga Uniune Europeană, “pentru un internet neutru și liber”.

 

Un guvern pentru internet

 

ITU a apărut în 1865, încă înainte de existența Națiunilor Unite, iar principala sa îngrijorare de la acea vreme era legată de telegrame. Cu timpul, guvernele din întreaga lume și-au extins competențele și asupra altor tehnologii de comunicare. ITU a ajutat la dezvoltarea standardelor care permit comunicarea între rețelele de telefonie din lumea întreagă și continuă să se ocupe de alocarea spectrului radio global, precum și a orbitelor pe care gravitează sateliții de comunicații.

 

Hamadoun Touré, secretar-general ITU, crede că noul tratat va face internetul mai accesibil. Foto: Flickr / itupictures.

Acum, reprezentanții ITU spun că e nevoie de un nou tratat care să reflecte mai bine tehnologiile “complet diferite” care au devenit omniprezente în cei 24 de ani de la semnarea precedentului. Hamadoun Touré, secretar-general ITU, susține că noul tratat va face internetul mai accesibil: “Adevărul crud este că Internetul rămâne în mare parte un privilegiu al lumii bogate. ITU vrea să schimbe acest lucru”. Pe de altă parte, SUA spun că unele dintre propunerile venite dinspre anumite state sunt de-a dreptul “alarmante”. În total, mai bine de 900 de inițiative de schimbare ale tratatului actual au fost înaintate spre dezbatare.

 

“Au existat propuneri care sugerau că ITU ar trebui să se ocupe de guvernarea internetului”, declară Terry Kramer, ambasador SUA în cadrul WCIT. “Altele vor ca guvernele să se implice direct în guvernarea internetului, al conținutului care circulă pe internet, de la ce se uită, până la ce spun oamenii”. Deși reprezentanții ITU neagă un asemenea interes, cei de la The Center for Democracy & Technology acuză că ITU are în plan un standard prin care să permită companiilor și guvernelor să iscodească prin traficul de internet al utilizatorilor din întreaga lume, cu drept de căutare inclusiv prin emailuri, tranzacții bancare și apeluri vocale.

 

De ce să schimbi ceva ce funcționează?

 

Nu doar SUA sunt preocupate de ce i se pregătește în Dubai Internetului liber. UE și-a exprimat îngrijorarea prin vocea lui Neelie Kroes, comisarul european pe agendă digitală, care a postat scurt pe Twitter: “Internetul funcționează, nu trebuie să fie reglementat de un tratat”.

 

”Internetul funcționează, nu trebuie să fie reglementat de un tratat” – Neelie Kroes, comisar european

Pe de altă parte, atât Google, cât și Mozilla au tras semnale de alarmă, la fel au făcut-o și grupuri de advocacy precum Electronic Frontier Foundation și The Center for Democracy and Technology. Chiar și cel considerat “tatăl Internetului”, Vint Cerf, vice-președinte Google, și-a exprimat îngrijorarea într-o postare pe blogul companiei: “Păstrați internetul deschis și liber!” Peste 3 milioane de oameni au semnat deja o petiție Google în care se cere exact acest lucru.

 

Panica din sânul unor companii precum Google, ce și-a trimis emisari în Dubai, nu este pur întâmplătoare și ține de rațiuni economice. Unele dintre propunerile celor prezenți la conferință au în vedere taxarea traficului internațional, care ar afecta atât neutralitatea internetului, cât și business-ul companiei americane. Reprezentanți ai companiilor de telecom europene fac în tot acest timp lobby guvernamental pentru introducerea unui model așa-zis “calitativ”. Orice companie web care dorește să facă stream video sau download de conținut la calitate bună ar urma să plătească o taxă pentru a facilita accesul publicul la aceste servicii.

 

Peste 3 milioane de oameni au semnat petiția Google. Credit: freeandopenweb.com

România, neutră precum Europa

 

Isonul UE este ținut în România și de MCSI, care și-a trimis doi delegați la Dubai: “Vom reafirma cu putere că neutralitatea şi libertatea internetului sunt punctele pe care le susţinem. Credem că nu este cazul ca Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor să se ocupe şi de această problemă. Ea trebuie să rămână sub autoritatea unor organisme internaţionale de tip multi-stakeholder, care şi-au făcut un renume deja”, spunea pe 6 septembrie ministrul Dan Nica.

 

Aceeași poziție o are, de altfel, și ANCOM. Într-un mail trimis către redacția Das Cloud, președintele Cătălin Marinescu scrie: “Delegaţia României la lucrările WCIT nu va susţine acele propuneri care aduc atingere libertăţii și neutralităţii internetului și nici acele propuneri care pot schimba actualul sistem de guvernanţă a internetului. Reglementările Internaționale de Telecomunicații, din 1988 până în prezent, s-au dovedit a fi un instrument eficient pentru dezvoltarea industriei internaţionale de telecomunicaţii. În prezent, este necesară actualizarea acestora, multe dintre prevederi nemaiavând aplicabilitate. Însă nu considerăm necesar să fie şi extinse prin noţiuni sau prevederi legate de Internet şi securitate cibernetică”.

 

Rusia vrea un ONU al netului

 

Dincolo de o bătălie tehnologică, la Dubai se va duce în primul rând o bătălie politică, cu Rusia cap de afiș, pe post de “democratizatoare” a Internetului. Putin and Co. doresc ca întreg Internetul să devină un business al WCIT, se tem cei de la The Center for Democracy and Technology. “În clipa de față, reglementarea Internetului se află în sarcina International Telecommunication Regulations. Rusia își dorește cel mai tare că includă aspecte ce țin de reglementarea Internetului în acest tratat”, spune Emma Llanso, consilier de politici în cadrul The Center for Democracy and Technology.

 

”Faptul că root serverele Internetului sunt în SUA sau că ICANN este încorporată în SUA creează animozități pentru alte mari puteri precum Rusia, Iran sau China” – Bogdan Manolea, APTI

Bogdan Manolea, președinte al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (APTI), observă și el miza geopolitică a conferinței de la Dubai. Manolea e de părere că ITU nu va avea, totuși, câștig de cauză la masa negocierilor: “Cred că pe acest subiect SUA și UE sunt cam pe aceeași lungime de undă, deci ar fi greu de crezut că se poate lua o decizie la nivel internațional în pofida celor două”. Bogdan Manolea explică pentru Das Cloud și backgroundul istoric al acestui conflict: “ITU era istoric principala instituție de la nivel internațional care discuta și adopta decizii (inclusiv cu caracter de reglementare) pe domeniul telecom, în special în epoca nu demult apusă când domeniul telecom era în exclusivitate în administrarea guvernelor. O dată cu liberalizarea piețelor de telecom și cu apariția Internetului, cu propriul său model multi-participativ implementat prin ICANN, IANA sau IETF, ITU și-a pierdut din importanța la nivel de polici globale în acest domeniu”.

 

ITU a început să recâștige teren în această bătălie, spune președintele APTI, “odată cu World Summit on the Information Society (WSIS), cu o serie de evenimente adiacente. Și atunci s-a pus în discuție faptul că ONU și/sau ITU ar dori trecerea Internetului în subordinea lor. De fapt, ceea ce a rezultat în urma WSIS nu a fost vreo conferință sau organism cu rol de reglementare, ci un Forum despre Guvernanța Internetului, care a rămas ca un spațiu de dezbatere și reflecție, dar mai puțin cu o sarcină de acțiune precisă”.

 

Cât despre poziția radicală a unor state precum Rusia, Bogdan Manolea o explică prin faptul că SUA deține acum o hegemonie în acest domeniu: “Faptul că root serverele Internetului sunt în SUA sau că ICANN este încorporată în SUA creează animozități pentru alte mari puteri precum Rusia, Iran sau China. Deci dorința de a avea un cuvânt de spus în acest domeniu ar fi de interes din punct de vedere al politicii externe. Conferința, la fel ca și pozițiile acestor state, nu sunt decât unul din aceste eforturi. Nici primul. Nici ultimul”.

 

Să fim, deci, cu ochii pe Dubai zilele astea. Orice decizie care strânge lațul Internetului va aduce, fără îndoială, nemulțumiri. Și-n online, și-n offline.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35