BD în appţiune


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Super-eroii de benzi desenate s-au săturat să fie răsfoiți din scoarță în scoarță în offline și-și caută mai nou un public în realitatea augmentată. O aplicație mobilă reunește un best of al celor mai buni desenatori români de BD-uri.

Aplicația Jumătatea plină. Deocamdată doar în preview. În curând și pe mobile.

 

Benzile desenate românești sunt încă cenușărese în oferta librăriilor. Tiraje sunt mici, iar publicul e încă în curs de formare. Ca să ajungă și mai ușor la cei pentru care banda desenată nu a rămas strict apanaj al unei copilării burdușite cu Rahan și Pif, editura Jumătatea Plină se pregătește să lanseze o aplicație mobilă pentru lecturi digitale: Jumătatea plină app. Un preview al acesteia poate fi testat începând de astăzi, la târgul de carte Gaudeamus. Cum realizatorii aplicației s-au grăbit să anunțe produsul încă nelansat și n-am apucat să-i facem un review, am stat de vorbă cu Octavian Avramescu, unul dintre fondatorii Asociației Jumătate Plină.

 

“Sperăm că banda desenată românească să beneficieze de un început de la zero, de o concepție imaculată. Se discută mult despre tablete și e-readere la orice târg de carte și multă lume a trecut deja la lecturi digitale. Așa că a fost firesc să apară un astfel de produs”, face acesta o expunere de motive.

 

Aplicația, dedicată exclusiv benzilor desenate românești, va putea fi descărcată gratuit, imediat după târgul de carte, din app store-urile Apple și Google Play. Jumătatea Plină App a fost gândită în primul rând ca un proiect de cercetare al celor mai noi tehnologii de lectură digitală pentru benzi desenate, iar realizarea sa a fost posibilă grație sprijinului oferit de Administrația Fondului Cultural Național.

 

”Sperăm că banda desenată românească să beneficieze de un început de la zero, de o concepție imaculată” – Octavian Avramescu, Jumătatea Plină

Jumătatea plină app conține desene și schițe ale creatorilor de bandă desenată români, cei pe care Octav Avramescu îi numește “the usual suspects” din zona de BD autohtonă: Ileana Surducan, Maria Ana Dragomirici, Matei Branea, Alexandru Tamba sau Lidia Coloji. În total, peste 20 de creatori români de benzi desenate, unii mai tineri, alții deja consacrați. Pe lângă frânturi de BD-uri, aplicația mai reunește și volume integrale cum e, spre exemplu, Super Costel și Confreria Pisicilor Negre. “Sunt volume al căror tiraj s-a epuizat, așa că a fost făcut disponibil în întregime în cadrul acestei aplicații digitale”, explică Octavian Avramescu pentru Das Cloud.

 

Designul aplicației este făcut de Sorina Vaselina, o desenatoare de BD care nu mai făcuse așa ceva înainte. “Aplicația va avea tot felul de vieți succesive și va funcționa inclusiv ca un ghid pentru Salonul de Benzi desenate din București de anul viitor”, mai spune Avramescu.

 

Prin publicarea de benzi desenate fără hârtie, Octavian Avramescu spune că se poate face o promovare mai bună a autorilor tineri ce au ales banda desenată ca formă de expresie artistică. “Atunci când piața românească de carte se va extinde suficient pentru a include mai multe benzi desenate, acești autori vor fi astfel antrenați în relația cu publicul. Pe scurt, cunoscuți”.

 

În aşteptarea lansării, echipa dezvoltatoare ne oferă o descriere a meniului de navigare în Jumătatea plină app:

 

COMICS/RO, galeria post-web cu talente pe tablete și telefoane smart: sentiment local pentru experiment în benzi desenate și în publicarea lor;

 

MUSAFIRI, butonul de actualitate la eveniment sau conștiința înaltelor idealuri colective ale vieții culturale de specialitate: deschizător de drum, “Concert de desen” – spectacol ce a avut loc pe 28 octombrie la Conservator cu desen live de Kati Rickenbach și muzica lui Stockhausen, piesa Tierkreis, cântată de Ansamblul Propuls, dirijat de Alexandru Solonaru;

 

COMICULTURA, platforma ce operează ca exponent literar pentru cercetare & stil prin apropieri uluitoare între semnul grafic și cel literal: realizată de studenți la Litere coordonați de profesoara Mihaela Precup;

 

PUBLICAȚII, informații bibliofilice despre cei mai frumoși copaci morți, cărți și alte efemera, la care se adaugă câteva restituiri folosind cărămida pixelului.

 

Munca la dezvoltarea aplicației a durat aproximativ o lună și jumătate, iar investiția s-a ridicat la peste 5.000 de lei.

Alte articole