Doctor Wireless


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

3 experimente de tehno-medicină românești. De ce următoarea inovație din sănătate va veni din afara sistemului public.

Densitatea de medici în regiunile Uniunii Europene. Pentru Sud-Muntenia ar mai fi trebuit pusă o culoare suplimentară. Sursa: Eurostat

 

Nu e o problemă grea de algebră. 223 împărțit la 100.000 înseamnă 0,00223. Devine dificilă atunci când definim termenii: sunt 223 de medici la fiecare 100.000 de români ceea ce plasează țara pe penultimul loc – Polonia e ultima -, între statele membre UE după statistica numărului de medici.

 

Raportul Eurostat conține chiar o frază revelatoare în această privință: ”De partea cealaltă a graficului, există o singură regiune în Uniunea Europeană care a raportat mai puțini de 150 de medici practicanți la suta de mii de locuitori; aceasta este regiunea Sud-Muntenia din România. Mai există 6 regiuni din Polonia cu mai puțin de 200 de medici, alte trei regiuni din România și câte una în Slovenia și Finlanda”.

 

3 ONG-uri cred că problema poate fi măcar ameliorată prin tehnologie, folosind soluții de telemedicină sau asistență de la distanță. Au în comun faptul că folosesc telefonul mobil ca element intermediar între cei care au nevoie de asistență și cei care o pot oferi dar și că au fost finanțate de Fundația Vodafone prin programul Mobile for Good.

 

 

Asociația React va împărți către 500 de bolnavi de diabet kit-ul Controlin care conține un glucometru cu Bluetooth și consumabile pentru un an de zile. Rezultatul fiecărui test de glicemie va fi transmis wireless către telefonul mobil și, mai departe, în baza de date a unei aplicații la care au acces și bolnavul și personalul medical. Atunci când testul arată o situație de natură să pună viața pacientului în pericol, personalul medical se autosesizează și dă un telefon bolnavului. În același timp, prin intermediul aplicației bolnavul poate urmări graficul cu toate valorile înregistrate de smartphone de-a lungul timpului. În faza următoare a proiectului, cei de la Asociația React spun că vor să permită bolnavului de diabet (sunt 700.000 în România) să introducă în aplicație și informații despre dieta zilnică sau dacă au făcut sport. ”Vrem să facem o corelare între lucrurile care au impact asupra nivelului glicemiei și evoluția bolii. În timp bolnavul va ajunge să-și cunoască foarte bine reacția organismului său la anumite activități, ca mâncatul unei bomboane, și va putea să evite situațiile periculoase care l-ar putea trimite la medic”, explică Anca Ștefan, președinte al Asociației React.

 

Pentru bătrânii singuri ce locuiesc departe de oameni care să-i îngrijească telefonul ideal nu trebuie să fie o minune a tehnologiei actuale. Asociația Caritas Alba-Iulia va împărți în cinci județe 150 de telefoane Vodafone 155 care au un buton de panică. În momentul când unul din bătrânii de 60-90 de ani care vor intra în program apasă acest buton, un asistent de la Asociația Caritas va fi înștiințat că acea persoană are nevoie urgentă de ajutor și va lua legătura cu persoana sau instituția potrivită. Dacă acest proiect pilot va funcționa, va fi extins către mai multe persoane. Nu e vorba doar de situații medicale de urgență aici, tehnologia încearcă să suplinească prezența unei persoane pentru bătrâni izolați. Situațiile în care butonul de panică e util sunt arătate într-un video de prezentare al unui serviciu similar, dar care nu este gratuit.

 

 

Fundația Special Olympics, care organizează competiții sportive pentru persoane cu dizabilități, lucrează la o aplicație pentru telefoane mobile care să fie doctorul de buzunar pentru cei cu dizabilități intelectuale. În loc de prescripții pe hârtie, care pot fi ușor pierdute, cei care se vor înscrie în program vor avea acces permanent la recomandările primite de la medici de fiecare dată când participă la concursuri sportive.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35