Gata cu appstinența Microsoft!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

8 nu-i ca 7, dar nici 2013 nu va fi ca 2010. O scurtă expunere de motive în Office.

Steve Ballmer - The new wave of Office

 

A purtat mai toată viața costum office, dar nu-l poți suspecta nici măcar o secundă că s-ar ascunde în spatele lui, chiar dacă, de ce să nu o recunoaştem, nu e o asociere de imagine care să vină de la sine. Ras în cap, masiv, mai degrabă înalt și cu o tonă de energie surprinzătoare pentru o persoană de statura sa, Steve Ballmer, cel care l-a înlocuit pe Bill Gates la conducerea Microsoft, e o astfel de persoană.

1/3 dintre utilizatorii Office sunt studenți

 

L-am putut vedea live, la sfârșitul lunii iulie, în San Francisco, când Microsoft a invitat în jur de 30 de jurnaliști de la publicații din toată lumea pentru a le prezenta o avanpremieră a viitorul Office. Das Cloud a fost atunci una dintre puţinele publicaţii prezente la eveniment care nu au o redacție în Silicon Valley. (Dar timpul nu e încă pierdut.)

 

Pentru un plus de atmosferă şi autenticitate, am hotărât să păstrăm în rândurile ce urmează citatele în limba engleză. OK?

”This wave of Office is the biggest, most ambitious we’ve ever done in our history.”

 

Interesul pentru participare la un astfel de eveniment, pe lângă impactul anunțurilor făcute – până la urmă Windows e în continuare cel mai folosit sistem de operare al planetei  -, e dublat de cel pentru Ballmer. Discursul celui care l-a înlocuit pe Bill Gates e ca tunetul. Cuvintele pe care le spune sunt scoase cu atât de multă forță încât ai putea avea impresia că schimbă realitatea pe măsură ce discursul lui înaintează. Un discurs al lui Steve Ballmer e, de regulă – pentru că, în iulie, la San Francisco, n-a fost să fie așa, – o ceremonie de exorcizare a unui viitor în care s-au inisinuat Google, Apple sau cine ştie ce alt concurent.

 

Numai că diavolul ştie să se ascundă al naibii de bine printre detalii, iar exorcizările mai şi eşueză din când în când. Într-un interviu din USA Today din 2007, Ballmer declama răspicat despre iPhone: “there’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance. It’s a $500 subsidized item.”

 

Cum nimeni nu e profet în industria lui, un an mai târziu răspundea la fel de neinspirat la o întrebare a celor de la eWeek despre Android-ul Google și viitorul aplicațiilor dedicate: “Let’s look at the facts. Nobody uses those things (apps)…”

 

Oamenii au început să folosească totuşi ”apps” (în accepțiunea modernă a termenului, de mici aplicații construite de dezvoltatori externi), iar iPhone a schimbat odată pentru totdeauna conceptul de telefon inteligent. Transformarea Regelui Desktop, Microsoft,  începe abia acum.

 

”This wave of Office is the biggest, most ambitious we’ve ever done in our history.”, spune acum CEO-ul Microsoft, şi e o replică ce-și găsește acoperire. De la jucătorul care a mers întotdeauna pe varianta sigură, care să nu-i șocheze pe utilizatorii tradiționali, Microsoft va face totul  pentru a-i egala în termeni de ofertă pe rivalii de la Apple sau Google. Și nu e exclus ca treaba asta să-i coste o grămadă de apostrofări de la utilizatori. So, users, don’t be evil!

 

În termeni de business, Office e principala sursă de venit a Microsoft, aducând 60% din veniturile companiei în ultimul an fiscal. Pentru mulți clienți, aplicații ca Word, Excel, PowerPoint sau Outlook sunt la fel de indispensabile ca electricitatea, iar o parte dintre cei care au renunțat la Windows în favoarea Macurilor Apple nu au putut renunța la Office și folosesc Office for Mac, la fel ca semnatarul acestui articol.

 

Rezumând, Office e un set de produse software care depășește granițele sistemului de operare Windows, iar Microsoft va începe să-l trateze ca o platformă de sine stătătoare.

 

Suita Office 2013, cu o lansare comecială aşteptată pentru începutul anului viitor, se va deschide dezvoltatorilor de aplicații. Ce înseamnă asta? Înainte de orice că utilizatorii își vor putea customiza programele de ”productivity” în funcție de nevoile individuale, dar și de oferta de terţe aplicații. Ritmul în care se petrec schimbările în birourile de azi e în completă dizarmonie cu lansările la câțiva ani ale Windows sau Office. Viitorul Office a fost gândit, au spus reprezentanții Microsoft, în funcție de mai multe scenarii de utilizare ai mai multor tipuri de utilizatori. Doar că nevoile userului de mâine se schimbă mai repede decât până şi o companie de talia Microsoft ar putea să prevadă.

 

Dar să lăsăm teoriei ce-i al teoriei şi să trecem la practică. În timpul demonstraţiei de la San Francisco, Microsoft a arătat cum, printr-o combinaţie Bing/Office, oricărei adrese dintr-un ”cell” Excel îi poate apărea  pe o coloană distinctă harta zonei. Sau cum, într-un melanj Office/Skype, numele unui contact dintr-un document Word poate fi apelat cu un singur click pentru a începe o discuție.

 

Deschizându-și miliardul de utilizatori plătitori către dezvoltatori de aplicații din toată lumea, gigantul din Redmond încearcă să genereze un val permanent de feature-uri noi.

”Este interesant să vedem lansarea și evoluția celei de-a opta versiuni a sistemului de operare, urmând ca apoi să evaluăm expansiunea către această platformă”. – Sebastian Văduva, Appscend

 

Cu rezerva că, în momentul de faţă, majoritatea covărşitoare a dezvoltatorilor de apps lucrează pentru iOS și Android, preferând sistemul Apple pentru legiunile de prozeliţi dispuşi să scoată bani din buzunare în numele Mărului, dar şi pentru o fragmentare mai mică a platformei. În esenţă, există un singur model de iPhone, dar o mulțime de telefoane Android.  Ba chiar şi un aparat foto cu sistemul de operare al celor de la Google, Nikon S800c, lansat săptămâna aceasta şi în România.

 

Sebastian Văduva, CEO și cofondator al Appscend, producătorul român al unei soluții de construit aplicații, spunea în urmă cu două luni într-o discuţie cu Das Cloud că ”este interesant să vedem lansarea și evoluția celei de-a opta versiuni a sistemului de operare, urmând ca apoi să evaluăm expansiunea către această platformă”.

 

Noi dezvoltatori sau cei care au ratat startul pe iOS și Android ar putea vedea în noua deschidere a Microsoft oportunitatea unei platforme în care concurența e aproape inexistentă dacă regele desktop rezolvă problema numărului de utilizatori pe device-uri mobile.

 

Un site recent lansat arată faptul că numărul aplicațiilor noi în Windows Store crește deja zilnic cu 500 iar numărul total la momentul lansării Windows 8 era de 9029 de aplicații. Spre comparație, sunt mai mult de 700.000 de aplicații în App Store și mai mult de 675.000 în Google Play. Sebastian Văduva de la Appscend spune că pentru a ajunge în topul celor mai vizibile aplicații (featured apps), și implicit de a avea cele mai mari șanse de a fi descărcat de un număr mare de utilizatori, bugetul de marketing necesar pentru a împinge aplicația acolo poate ajunge și la 20.000 de dolari pe zi în cazul App Store sau Google Play.

 

În esență, cele 3 companii-platformă care dictează în lumea tehnologiei au locul lor distinct: Apple e compania de hardware, Microsoft e producătorul de software iar Google e compania de servicii pe internet (la care am mai putea adăuga Amazon ca sistem de distribuție de conținut). În momentul când Apple a lansat iPhone și a dat un nou înțeles ideii de aplicație software, pentru că nu avea forța unui mare producător de soft, a apelat la un model de user generated software. Mulți dezvoltatori independenți au fost încurajați să producă aplicații pentru magazinul online și până în prezent 6,5 miliarde de dolari au ajuns la acești dezvoltatori pentru platforma Apple.

 

Într-un mod asemănător, Microsoft, producătorul de software, delegă sarcina construcției de hardware către nume ca Asus, Dell sau Sony. Dar a început să delege și construcția de software, plătind mai bine dezvoltatorii aplicațiilor decât concurența (ca procent din prețul aplicației ce ajunge la dezvoltator) și oferind medii de programare, spun cei de la Microsoft, mai ușor de utilizat.

 

Revenind la Office, ”the flagship app of Microsoft” cum este numită de Ballmer, în tradiția producătorului din Redmond, vor exista mai multe versiuni: cea obișnuită, care se instalează pe calculator și o versiune Office 365 în care suita de unelte pentru munca în fața displayului sunt oferite ca serviciu pe bază de abonament, la fel ca cele oferite gratuit de Google dar cu o grafică mai bogată, similară versiunii obișnuite de Office.

 

Ambele versiuni folosesc și SkyDrive, cloud-ul Microsoft, iar un utilizator va putea să-și reia munca începută pe un dispozitiv, exact din punctul în care a lăsat-o, pe un alt dispozitiv.

Suita Office ar trebui să transforme tabletele și telefoanele, acum dispozitive de consum media, niște ustensile de lucru.

 

 

”Office is using the cloud to remember what you were doing, where were you and what are your preferences, what are your documents and how do you collaborate with other people”, spune CEO-ul Microsoft.

 

Viitorul Office a fost gândit pentru mai multe ecrane, calculator, tabletă sau telefon. Pentru Microsoft, Office livrat din cloud ar putea fi argumentul principal de a convinge publicul să sară cu toate bagajele pe platforma Microsoft. Până acum Microsoft a evitat să spună dacă viitorul Office va fi disponibil și pentru iPhone, iPad sau platforma Android.

 

Suita Office instalată ar trebui să facă din tablete și telefoane, acum dispozitive de consum media, niște ustensile de lucru. Tabletele care folosesc sistemul de operare Windows RT au tastaturi fizice, unele detașabile. De-a lungul prezentării, Ballmer a punctat că noul Office a fost făcut pentru tablete și PC-uri, în această ordine, pentru a face din orice ”user” un ”power user”. Să fie acesta argumentul hotărâtor? Apple și Google au folosit o strategie în sens invers și au reușit, cu oarecare succes, să ducă la birou produsele pe care oamenii au început să le folosească acasă: MacBook sau Gmail. Windows vrea să ducă acasă un birou mobil care să fie folosit – ordinea cuvintelor aparține din nou CEO-ului Microsoft – pentru ”work and play”, folosind tabletele, niște dispozitive care până acum au fost folosite mai mult pentru ultima îndeletnicire.

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35