Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startup-uri online. Atracţia săptămânii vine încă o dată din Rusia şi vrea să scoată web-ul din muţenie.

 

C gbalogh

Nu sunt tocmai ceea ce s-ar putea numi un apostol al reţelelor sociale voice-based, cum este cea a ucranienilor de la Hubbub.fm, poate şi pentru simplul fapt că nu reuşesc să văd într-un computer un instrument, să-i spunem natural, de acces la o informaţie oarecare transmisă prin intermediul unor mesaje vocale. Pe de altă parte, recunosc că formatul ar putea funcţiona în cazul telefoanelor mobile. Şi asta este ceea ce încearcă să facă Talkbits, un startup rusesc în care cei de la Runa Capital au investit recent nu mai puţin de două milioane de dolari.

 

Autoprezentat ca o aplicaţie al cărei scop este acela de a conecta oamenii şi a explora lumea prin intermediul sunetului şi a vocii, începând chiar cu vecinătatea imediată, Talkbits este în linii mari o combinaţie între walkie-talkie şi reţelele sociale. Concret, ideea din spatele este aceea de a descoperi şi explora prin intermediul unor mesaje vocale geotagged locaţia geografică de moment a utilizatorilor – acestea pot fi ascultate în regim de streaming, dar aplicaţia suportă şi schimburi de mesaje între prieteni sau discuţii în grupuri publice sau private.

2 mil. USD au investit cei de la Runa Capital în startupul moscovit Talkbits

 

Dacă e să mă întrebaţi la ce ar putea fi utilă o astfel de aplicaţie, răspunsul ar veni imediat: dating! Dar să o recunoaştem, să asculţi un mesaj care ridică în slăvi o patiserie locală sau vorbeşte cu patimă despre cine ştie ce atracţie locală poate fi un bun mod de a te familiariza cu o zonă mai puţin cunoscută, dar şi de a afla noi informaţii despre locul în care trăieşti.

 

Deocamdată, serviciul este în versiune alfa, de teste în regim închis între 150 de useri, cu o primă formulă de aplicaţii dedicate pentru iOS şi Android prezentate într-o demonstraţie publică la sfârşitul săptămânii trecute. La o primă strigare, serviciul s-a dovedit extrem de util pentru testerii blocaţi în trafic, care au putut să se informeze în timp util despre zonele cu probleme şi rutele alternative.

 

Serviciul ar urma să cucerească lumea pas cu pas, oraş după oraş, începând cu Londra şi Moscova. Pe termen scurt, se urmăreşte atingerea unui mase critice de utilizatori, într-o primă fază pe bază de invitaţie, din 1 noiembrie.

 

Între timp:

 

Estonienii de la GrabCad, o comunitate online a pasionaţilor de mecanică, au obţinut o finanţare de 8,15 milioane de dolari de la un grup de investitori, în frunte cu Charles River Ventures, sumă pe care ar urma să o investească în dezvoltarea unor instrumente cloud-based pentru membrii comunităţii.

 

TresorIt, un startup maghiar care a dezvoltat o soluţie nouă de criptare/decriptare pentru file sharing-ul P2P a strâns aproape 1,4 milioane de euro de la compatrioţii de la Euroventures.

 

Letonienii de la Infogr.am au lansat un instrument cloud-based de realizare de infografice, un fel de Adobe Illustrator în nori.

 

Un nou fond de investiţii de risc, Chernovetskyi Investment Group, a apărut pe piaţa din Ucraina. Cu un capital de 750 de milioane de dolari, ar urma să investească între 100.000 şi 20 de milioane de dolari în diferite startupuri.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52