Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startup-uri online. Atracţia săptămânii vine încă o dată din Rusia. Să fie ctaptuп!

 

Să intrăm direct în materie şi să spunem că startupul Afisha a atras o investiţie de 3 milioane de euro de la Black Ocean Rusia. Dar să facem şi prezentările: fondat de investitorul Alena Popova, Afisha este o bază de date, un catalog online, dacă vreţi, a startupurilor din Rusia, iar Black Ocean Rusia este filiala moscovită a holdingului digital new yorkez Black Ocean, cunoscut pentru investiţiile sale în tehnobusinessuri din întreagha lume. O versiune în limba rusă a RusBase Afisha poate fi deja accesată aici, iar o alta în limba engleză ar urma să fie operaţională începând de luna viitoare.

 

Din câte se ştie, acesta este primul dintr-o serie de proiecte similare prin care se urmăreşte atragerea unei audienţe globale, RusBase urmând să devină interfaţa universală pentru investitorii străini interesaţi de piaţa rusă de venture capital.

 

Publicul ţintă al Afisha sunt băncile de investiţii şi fondurile venture, care vor putea avea acces la RusBase pentru o taxă lunară de 500 de euro

În formula sa actuală, RusBase conţine informaţii despre startupuri, echipele din spatele lor, investitori şi sursele lor de finanţare – acolo unde e cazul s-au realizat adevăraţi “arbori genealogi” ai investiţiilor colaterale -, toate dublate de o monitorizare a prezenţei acestor businessuri în media. Pentru cei care vorbesc limba rusă, un exemplu, KupiVIP.

 

CEO-ul Marusya Podlesnova spune că include doar proiecte active şi că, odată ce masa critică de informaţii este asigurată/realizată de Afisha, startupurile îşi vor putea completa/gestiona individual profilurile. Publicul ţintă sunt băncile de investiţii şi fondurile venture, care vor putea avea acces la RusBase pentru o taxă lunară de 500 de euro.

 

Proiectul are deja sprijinul unor nume sonore din piaţă, vezi Runa Capital, Fast Lane Ventures, RVC, Skolkovo, Moscow Seed Fund şi Digital October, iar următorul său mare pas ar urma să fie intrarea pe piaţa americană.Pe terme scurt, RusBase ar urma să acopere şi startupuri din energie alternativă, medicină, biotehnologie şi alte domenii science-intensive.

 

Între timp:

 

Vești bune pentru startupurile estoniene aflate în căutarea unui program de finanţare într-un parteneriat cu fondul de investiţii SmartCap – braţul-venture al Estonian Investment Fund -, Startup Wise Guys va investi un milion de euro în businessurile locale care vor ajunge la finalul programului său de dezvoltare.

 

SmartCap asigură 50% din finanţarea necesară proiectului, dar o condiţionează de găsirea unui co-investitor, după un sistem asemănător celui practicat în Rusia de Skolkovo, hub-ul moscovit de tehnologie sponsorizat de stat.

 

Anul acesta, Wise Guys a bifat prima generaţie de “absolvenţi” internaţionali, selectaţi dintre 240 de aplicanţi iniţiali. Cu o reţea de 80 de mentori, acceleratorul oferă 15.000 de euro în schimbul a 8% din afacere. Alicaţiile pentru programul de iarnă 2013 pot fi despuse până în data de 4 noiembrie.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35