AC/Wi/DC


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Omenirea s-a luptat de peste 100 de ani cu jungla de fire purtătoare de energie. Încă n-am scăpat de ele, chiar dacă cel mai nou device care face promisiuni de tăiat pe veci cablurile enervante, Nokia Lumia 920, bate şi la porţile magazinelor din România.

Foto: Dreamstime

 

A.D. 1905. Inventatorul sârb Nikolai Tesla construia pe pământ american, în Long Island, un turn înalt de 18 etaje. Ambiția lui era ca mamutul să fie prima centrală electrică din lume care să transmită electricitate fără fir pe întreg mapamondul. Visul lui avea să se spulbere în scurt timp, chiar dacă reușise la acea vreme să transmită electricitate wireless cale de peste 40 de kilometri, iluminând astfel 200 de becuri.

Nikola Tesla. Foto: Bettmann/Corbis

 

Scoarța pământului se ocupa de conducerea electricității, tehnologia era complet inofensivă pentru oameni, dar cu toate astea, finanțatorii proiectului, printre care și celebrul JP Morgan, i-au retras sprijinul. Ideea lui Tesla a fost considerată mult prea curajoasă și neşlefuită, şi a fost abandonată. Avea să fie el mai răsunător eșec al omului de știință, care a murit complet falit.

 

Un secol mai târziu, în 2008, americanii de la WiTricity, o companie pusă pe picioare de fizicieni de la Massachusetts Institute of Technology, puneau la rândul lor sub semnul întrebării cablurile de electricitate şi reuşeau să aprindă un bec de 60 W cu ajutorul unei surse de curent aflată la o distanță de 2 metri și ceva.

 

Urmăriți prezentare de la TED a CEO-ului WiTricity, Eric Giler:

 

 

O altă tehnologie, de dată mai recentă, pe nume Qi, reușește să facă aproximativ același lucru ca și WiTricity. Qi este deja integrată într-un gadget pe care technofreaks-ii l-au trecut deja în lista obligatorie de cadouri de Crăciun: Nokia Lumia 920. Smartphone-ul scos pe piață de compania finlandeză este cea mai recentă încercare Nokia de a ține pasul cu Apple, Samsung și restul producătorilor care i-au subminat în ultimii ani poziția de lider mondial într-ale telefoniei mobile. Telefonul va fi lansat pe piața europeană în luna noiembrie (data pentru România încă nu este cunoscută, spun pentru Das Cloud oficialii locali ai Nokia), iar prețul anunțat, aproximativ 660 de euro, e comparabil cu cel al iPhone 5 sau Samsung Galaxy. Încărcarea electrică pare să fie însă atuul cu care Nokia încearcă să ia fața concurenței.

 

Lumia 920 vine dotat cu o placă pe care telefonul este lăsat la încărcat. Ca accesorii suplimentare pentru încărcarea wireless mai există o pernă Fatboy, precum și un difuzor JBL PowerUp. Pentru a permite încărcarea telefonului și în afara biroului sau a locuinței, Nokia a încheiat acorduri cu Virgin Atlantic pentru amplasarea de staţii de încărcare wireless în lounge-ul din aeroportul Heathrow, precum şi cu Coffee Bean & Tea Leaf pentru amplasarea de pad-uri de încărcare în cafenele.

 

Tehnologia Qi folosită de către producătorul finlandez pentru sistemul wireless de încărcare poartă numele academic de inducție magnetică. Este patentată de americanii de la Wireless Power Consortium (WPC) și este integrată în peste 100 de tipuri de produse din întreaga lume – cu un total de peste 8,5 milioane -, de la suporturi și difuzoare pentru smartphone-uri, la ceasuri cu alarmă.

8,5 milioane – numărul total al gadget-urilor echipate cu tehnologia Qi

 

Inducția magnetică este, totuși, diferită ca tehnologie de cea pe care WiTricity o are în mânecă, și anume transferul rezonant de electricitate wireless. Iar aici avem deja un măr al discordiei și standarde care, chiar dacă nu se bat deja cap în cap, nu-s musai compatibile. Nu pentru moment.

 

Încărcătorul wireless de la Nokia Lumia 920

Viitorul wireless sună fragmentat, cel puțin din ce declară pentru Das Cloud reprezentanții WiTricity. “Soluția Nokia utilizează inducția tradițională magnetică, iar asta înseamă că telefonul trebuie plasat foarte precis pe acel suport, în marje de câțiva milimetri, pentru a se încărca. Cu ajutorul tehnologiei WiTricity, telefonul poate să se încarce la distanță de sursa de încărcare și nici nu necesită o poziție precisă”, explică David Schatz, director of business development and marketing WiTricity.

 

Reprezentanții WPC susțin însă că cele două tehnologii, rezonantă și inductivă, nu sunt chiar atât de diferite, “ci doar tehnici diferite utilizate pentru a obține transfer wireless de energie”. “În acest moment, provocările nu sunt atât de natură tehnică, cât mai degrabă de compatibilitate și de creare a unei infrastructuri care să permită consumatorilor să-și încarce device-urile mobile peste tot”, spune președintele WPC Menno Treffers.

 

”Aplicațiile tehnologiei wireless sunt practic nelimitate” – David Schatz, WiTricity

Adoptarea de către toți producătorii a tehnologiei de încărcare wireless trebuie să se producă rapid, având în vedere dependența tot mai mare a consumatorilor de telefoanele și tabletele lor, crede și David Schatz. “Industria de electronice de larg consum este tot mai exigentă în ceea ce privește funcționalitatea, simplitatea, costul, subțirimea aparatelor. Aceste bariere încep să fie depășite de către providerii de tehnologie de încărcare wireless, iar odată ce acestea vor fi complet depășite, ne așteptăm ca piața să crească rapid”.

 

Viitorul electricității va fi nu doar fără fire, ci și fără frontiere, spune, încrezător, David Schatz. “Aplicațiile tehnologiei wireless sunt practic nelimitate. De la șosele care alimentează wireless mașinile electrice, la device-uri medicale ce pot fi încărcate în timp ce pacienții dorm, la sistemele de extracţie a petrolului. Cred că electronicele de consum, automobilele, aparatele medicale, echipamentul industrial și sistemele militare vor fi ariile de interes cele mai importante în viitorul apropiat pentru această tehnologie wireless”.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35