Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Călătoriile unui fond de investiții: din Polonia în Europa de Est via America.

Geeks on a plane

 

Innovation Nest, fondat anul trecut de Piotr Wilam, un ”alumni” al Onet.pl și Marek Kapturkiewicz au investit o sumă modestă de 250.000 de dolari în 500 Startups, cunoscutul accelerator de startupuri al lui Dave McClure.

 

Polonezii în special ar putea reproșa că bani polonezi pleacă astfel din țară cu destinația Statele Unite dar nu pot neglija cealaltă parte a monedei, că în felul acesta un investitor polonez cu ambiții globale va juca la un alt nivel, aducând mai multă vizibilitate scenei startupurilor din această țară. Pe lângă asta, suma de 250.000 de dolari e chiar mică raportată la anvergura și expunerea pe care o are 500 Startups.

 

Ca dovadă, Piotr Wilam a început deja un tur de forță în căutare de startupuri promițătoare prin Rusia, Estonia și Croația la bordul avionului Geeks on a Plane, una din cele mai neconvenționale inițiative din spațiul în general steril al investitorilor în online la cravată.

 

Innovation Nest a mai investit până acum în startup-urile poloneze iTraff (tehnologie de recunoaștere a imaginilor pentru dispozitive mobile) și UXPin (dezvoltator de software de user experience). Are o abordare de creștere a startupurilor similară cu cea a 500 Startups. Potrivit lui Wilam, ambele fonduri de investiții se concentrează pe dezvoltarea bazei de clienți și acordă o atenție mare personalității fondatorilor.

 

Câteva dintre startupurile est-europene care au trecut prin programul de accelerare al 500 Startups sunt croații de la Farmeron, estonienii de la Import2 și Zerply, slovenii de la Toshl, românii de la Brainient și compania bulgaro-ungaro-austriacă Lookk.

 

Probabil acord o atenție mai mare originii startupurilor ca oamenii de la 500 Startups. Brainient și Lookk sunt clasate de accelerator drept britanice iar Zerply și Toshl ca fiind din California. Dar noi le știm originile.

 

 

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole