Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startup-uri online. Atracţia săptămânii vine de data asta din Bulgaria.

Farmville se mută în offline-ul bulgăresc.

 

Să fii un blogger specializat în startup-uri înseamnă să-ţi petreci o bună parte a timpului scriind despre aspiraţiile altor oameni, despre idei şi proiecte abandonate apoi în proporţie de 90%. Pentru că rata scăzută de succes a startup-urilor 2.0 din Europa de Est este deja de notorietate. Dar astăzi sunt optimistă, aşa că lăsaţi-mă să vă prezint proiectele selectate de echipa incubatorului de afaceri Eleven.bg. Apropo, finaliştii preferă să nu-şi dezvăluie rădăcinile etnice, dar ceva îmi spune că majoritatea vin din Est. Înainte de asta, să scriem însă şi câteva rânduri de tranzacţia momentului.

 

În vreme ce “Forbes” scrie o cronică a unei morţi orchestrate de Google a serviciilor de optimizare a căutărilor online, ruşii de la iTech Capital investesc nu mai puţin de 10 milioane de dolari într-un pachet minoritar al SEO Pult. Fondată în 2008 şi clasată pe un loc 83 într-un top 500 al celor mai importante site-uri din .ru, compania va folosi această rundă de finanţare pentru extinderea pe pieţele din Europa şi Asia. SEO Pult are în momentul de faţă peste 200.000 de clienţi, iar surse apropiate tranzacţiei estimează valoarea companiei la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Astăzi sunt optimistă, aşa că lăsaţi-mă să vă prezint proiectele selectate de echipa incubatorului de afaceri Eleven.bg

 

Şi-ntr-o ordine strict alfabetică, înapoi la finaliştii Eleven.bg.

 

Eventyard – un portal pentru crearea şi descoperirea de evenimente personalizate, împărţite în 10 categorii: Concerte, Petreceri, Expoziţii, Conferinţe, Film, Teatru, Festivaluri, Reprezentaţii, Sport şi Campanii.

 

Farmhopping – este o platformă de finanţare pe sistem crowdsourcing, prin intermediul căreia se pot investi sume mici în ferme reale, iar în schimbul acestor bani primesc diferite produse şi se pot implica în gestionarea afacerii.

 

Filement – ne îndeamnă să mergem dincolo de nori şi este o platformă online de hosting web şi stocare şi gestionare de date, accesibilă de pe difierite dispozitive. De data asta, nimic care să rupă gura târgului.

 

Grabalanguage – ne ajută să învăţăm limbi străine “prin intermediul conţinutului digital pe care îl iubim”; foloseşte diferite resurse media ca YouTube, VImeo, bloguri sau materiale crowd-sourced; imaginaţi-vă nişte lecţii în stil karaoke.

 

KeenSkimface un sumar automat al articolelor online prin sublinierea ideilor principale, reducând cu aproximativ 65% timpul de citire. Îmi aminteşte de Summly, un startup fondat de un antreprenor englez în vârstă de 16 ani. (Numai că Summly este o aplicaţie).

 

La Koketa – doamnelor, vă este dedicată; e o aplicaţie mobilă care vă ajută să vă alegeţi o ţinută în zilele în care vă simţiţi mai puţin inspirate; în linii mari, va fotografiaţi şi etichetaţi hainele în funcţie de culori şi anotimpuri, iar aplicaţia vă propune diferite combinaţii. Nu e deloc o idee rea, numai că în unele cazuri setările ar putea dura o viaţă.

 

MaistorPlus – instalatorul polonez se mută pe net şi e bulgar; la fel ca şi mai cunoscutul precedent britanic MyBuilder, ajută la găsirea de meseriaşi precum instalatori, zugravi sau electricieni; pentru moment e disponibil doar în limba bulgară.

 

Playground Energy – îşi propune să transforme locurile de joacă ale copiilor în generatoare de energie electrică, semnale WiFi şi alte asemenea “bunătăţi”. Încă nu au o pagină web, dar aveţi mai jos un fimuleţ demonstrativ-explicativ

 

 

SoccerScout – este o reţea socială pentru comunitatea profesioniştilor din fotbal; este un proiect al fostului jucător Stilian Shishkov, acum un antreprenor web de succes; intermediază contacte la nivel global, creează noi oportunităţi detransferuri şi reduce semnificativ costurile de scouting.

 

Ulympix – cu un ochi la principiile Jocurilor Olimpice, îşi propune dezvoltarea unei platforme de provocări globale, care să le permită oamenilor să se exprime în ceea ce fac ei cel mai bine; site-ul este încă în construcţie.

 

Să mai spunem că Eleven are la dispoziţie 12 milioane de euro şi asigură o finanţare iniţială de 50.000 de euro, în schimbul a 10-15% din proiect, pentru ca alte 150.000 de euro/proiect să fie oferite le final celor mai bune trei startup-uri, pentru o cotă adiţională de 15%. Singurul impediment ar fi că startup-urile selecţionate trebuie să se relocheze în Bulgaria pentru 3-6 luni.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole