The Cable Gooy


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Știrea despre Fiber TV-ul lansat săptămâna trecută de Google a trecut aproape neobservată. Numai că gigantul web ar putea prinde în offside o întreagă industrie de servicii de cablu.

cadca.org

 

Google a lansat în Kansas un program care se pregătește să dea americanilor internet fără număr, fără număr, fără număr…. Ceea ce în cazul de față înseamnă fără limită de trafic. Tradusă dintr-o postare de pe blogul dedicat Fiber TV, oferta Google pentru statul din inima Americii sună cam așa: internet gratis la viteză de 5mbps pentru oricine își dorește, respectiv internet la 1 Gbps (sic!) la 70 de dolari pe lună, fără nici o limită de trafic. Pentru puterea exemplului, cu o astfel de conexiune poţi descărca în mai puţin de un minut, cel puţin în teorie, un film în format high definition.

 

“Google Fiber este de 100 de ori mai rapid decât broadband-ul obișnuit. Gata cu buffering-ul, gata cu problemele de încărcare, gata cu așteptatul! Viteze în gigabiți vă vor scăpa de aceste probleme plictisitoare și anacronice și vă vor deschide noi oportunități pe web”, se mai spune în comunicatul Google. Lauda nu e deplasată dacă observăm că cele mai mari viteze de trafic oferite de Comcast sau FIOS (al Verizon) americanilor nu depășesc 300 de Mbps.

 

Fiber TV promite să repare tot ceea ce nu e în regulă cu serviciile actuale de cablu tv, declamă cei de la Venture Beat, în opinia cărora “serviciul va înfricoșa toții șefii marilor companii de cablu din întreaga țară”. “Fiber TV are șansa să revoluționeze însă industria de cablu doar în clipa în care va face profitabilă fibra”.

”Providerii de internet prin cablu par patetici în comparație cu Google” – Matt Rosoff, Business Insider

 

Viteza oferită deocamdată de Google doar celor din Kansas transformă gigantul web într-un competitor direct cu companii TV și satelit consacrate, spun și jurnaliștii de la Wired. “Pentru 120 de dolari pe lună pentru TV și internet, rezidenții vor primi un set-top box prin care Google promite că va oferi sute de canale HD și zeci de mii de filme și show-uri on-demand. Serviciul mai vine chiar și cu o tabletă Nexus 7, care va funcționa precum o telecomandă pentru set-top box”.

 

Mai mult decât războiul de joasă altitudine, pentru Google e mai important însă războiul din cloud, iar Fiber TV va juca un rol important. Până în 2014 se preconizează că personal cloud-ul va înlocui PC-ul în centrul vieții consumatorilor. Iar un internet mai rapid va fi un avantaj major pentru Google, după cum notează Wired.

 

Ne aflăm în fața unui mare moment Google, este de părere Matt Rosoff de la Business Insider. “Mai țineți minte cât de uimiți ați fost în 2004, când s-a lansat Gmail (serviciul de email oferea stocare de 1GB)? Google Fiber pare din aceeași categorie de inovații. A trecut mult timp de când nu am mai văzut ceva asemănător din partea Google”. Arată cât de încet inovează operatorii tradiționali. Providerii de internet prin cablu par patetici în comparație cu Google, spune Rosoff, care este convins că mișcarea Fiber TV va deschide drumul pentru noi arii de business. “Scopul Fiber este să ofere oamenilor acces la internet mai rapid pentru ca aceștia să petreacă mai mult timp online, să folosească în acest fel un produs Google sau să dea click pe o reclamă servită de Google”.

 

Numai că nu toată lumea este la fel de optimistă în privința succesului Fiber TV. Ryan Lawler, de la Tech Crunch, întrevede câteva potenţiale probleme. Primii locuitori din Kansas ar urma să fie conectați abia peste 18 luni la vitezele amețitoare promise de Google. Lawler mai pomenește și de problemele legate de instalarea de fibră optică, pentru care compania trebuie să angajeze specialiști, precum și de cele ce țin de customer service, unde Google nu are experiență foarte mare. În fine, încheie jurnalistul Tech Crunch, rămâne și problema de conținut pe care Fiber TV o are în acest moment: deși oferă 116 canale, serviciul nu are parteneriate cu rețele tv importante precum ESPN, Disney, AMC, TBS, TNT sau HBO.

 

“This concludes our broadcast day. Click!”

 

Urmăriți un video de prezentare pentru Fiber TV

 


 

Alte articole