Like the Vote


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Statul american Washington va permite înregistrarea la vot prin intermediul Facebook.

Foto: projecthopeful.wordpress.com

 

Libertatea internetului este un drept fundamental, a decretat recent Organizația Națiunilor Unite. Pe de altă parte, dreptul la vot este o normă în toate țările cu regim democratic. Statele Unite fac un pas în față și unesc cele două drepturi: într-o premieră americană, statul Washington va permite începând de săptămâna viitoare înregistrarea pentru votul prezidențial prin intermediul rețelei sociale Facebook.

”În această epocă a social media, în care tot mai mulți oameni accesează internetul pentru diverse servicii, e o metodă naturală de a face cunoscut oamenilor înregistrarea online pentru vot” – Shane Hamlin

 

În 2008, statul de pe coasta Pacificului a fost al doilea din SUA care oferea posibilitatea înregistrării electronice pentru vot. Peste doar câteva zile o aplicație Facebook creată de Microsoft (companie cu sediul în Washington) va deveni interfața ce va permite celor cu drept de vot să acceseze sistemul MyVote. În clipa de față există 12 state americane, în afara Washington-ului, care permit înregistrarea online pentru procesul electoral.

 

“Facebook numără milioane de utilizatori în SUA. Sunt o mulțime și în Washington – jumătate dintre utilizatorii din acest stat se loghează zilnic pe Facebook”, spune Shane Hamlin, responsabil electoral din Washington, explicând că aplicația oferă alternativă de înregistrare care este la îndemână pentru mulți votanți. “În această epocă a social media, în care tot mai mulți oameni accesează internetul pentru diverse servicii, e o metodă naturală de a face cunoscut oamenilor înregistrarea online pentru vot. Acesta funcționează și ca un instrument de convingere a prietenilor de pe Facebook să facă același lucru”.

 

De cealaltă parte, Facebook se angajează să nu colecteze alte informații în afara numelui și datei de naștere, în condiţiile în care nu va avea acces nici la baza de date cu votanții. După acest pas, utilizatorii trebuie să ofere o serie de la cartea de identitate sau de la carnetul de șofer pentru a putea continua procesul de înregistrare. Concomitent, se face o verificare a numelui utilizatorului de Facebook pentru a constata dacă este sau nu o persoană reală.

 

Tot prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea accesa site-ul oficial MyVote, care oferă informații despre candidați și despre procesul electoral în sine. Înregistrarea la vot se va putea face până în jurul datei de 6 noiembrie, când au loc alegerile prezidențiale din SUA.

Alte articole