Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Rusia. Cel puţin atunci când este vorba despre startup-uri online. Atracţia săptămânii vine cu noaptea-n cap!

budist

 

Dacă termenul de budist vă duce cu gândul la Buddha, vă înşelaţi. De data asta îşi are rădăcinile în internetul rusesc şi vine din verbul “budit”, care s-ar traduce prin “a trezi pe cineva”. Un fel de deşteptător, dacă vreţi, cu un echivalent în engleză “wakie“. Dar gata cu lingvistica, să trecem la business! Fondat în septembrie 2011 şi declarat startup-ul anului, Budist.ru este un servicu de deşteptare ce a atras recent o finanţare de 2 milioane de dolari de la Leta GIV, braţul de investiţii corporate al Leta Group.

 

Cu o bază de 700.000 de clienţi şi o creştere lunară de 10% a audienţei, serviciul e anonim şi funcţionează pe bază de voluntariat, prin redirecţionarea automată către clienţii somnoroşi a apelurilor de deşteptare.

2 milioane de dolari – au investit cei de la Leta Grup în serviciul rus de deşteptare Budist.ru

În schimbul celor 2 milioane de dolari, bani ce vor fi investiţi în extinderea la nivel internaţional, Letva a preluat 30% din businessul Budist, la o evaluare iniţială a acestuia de 7 milioane de dolari.

 

Renthome.ru, un serviciu de închirieri de imobile de vacanţă pe termen scurt, a beneficiat de o finanţare de aproximativ un milion de dolari de la un grup de investitori a căror identitate a rămas confidenţială. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea unei reţele regionale în 10 dintre marile oraşe ale Rusiei, precum şi în Kiev (Ucraina).

 

Privit la început ca o (altă) clonă rusească a Airbnb, Renthome.ru lucrează direct cu agenţiile imobiliare şi are în baza sa de date aproximativ 17.000 de proprietăţi – 2.000 dintre acestea în diferite ţări europene -, estimându-se că numărul lor ar putea ajunge la 25.000 până la sfârşitul anului.

 

Rintech.ru, o filială a grupului IT Co., a investit peste un milion de dolari (35 de milioane de ruble) în Knopka zhizni (“Life Button”), dezvoltatorul unui sistem mobil de alertă medicală pentru persoanele în vârstă/cu handicap.

 

Dezvoltatorii, un grup de masteranzi ai Skolkovo School of Management, şi-au propus într-o primă etapă să vândă dispozitive care permit efectuarea de cardiograme şi măsurarea tensiunii arteriale şi a nivelului de zahăr din sânge de la distanţă, datele astfel rezultate urmând să fie trimise prin internet medicului terapeut sau societăţilor de asigurări.”Numai că doctorii noştri sunt prea conservatori şi prea greu de convins că un astfel de sistem poate fi practic”, explica unul dintre fondatorii proiectului, Dmitry Yurchenko. Aşa că s-au reorientat spre “Кнопка жизни”, un buton SOS care poate fi integrat în telefoanele mobile pentru apelarea vocală a serviciilor de prim ajutor.

 

Între timp:

 

Dacă vă grăbiţi, mai aveţi trei zile în care puteţi depune aplicaţii pentru Webit Congress StartUp Challenge 2012.

 

Sunteţi înnebuniţi după pantofi şi cumpărăturile online? Polonezii de la Xevin Investments împuşcă doi iepuri dintr-un click şi lansează Modo.pl, varianta est-europeană a mai cunoscutelor Shoedazzle (USA), StylistPick (Marea Britanie) sau ChicChickClub (Germania). Pe termen lung sunt vizate pentru extindere şi dezvoltare şi pieţele din Bulgaria, Ungaria şi România.

 

The Moscow Seed Fund, un fond înfiinţat de autorităţile moscovite pentru promovarea investiţiilor de risc în companile locale, a anunţat că oferă împrumuturi cu o dobândă de 12% startup-urilor inovatoare, într-un parteneriat cu 12 co-investitori, printre care fondurile Prostor Capital, Rye, Man & Gore Securities sau business angels precum Pavel Cherkashin şi Igor Ryabenkiy.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole