Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/full.php on line 11

Der Roboter Sapiens


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Roboții cu fețe la fel de expresive precum ale noastre devin realitate. Poate ciudate la-nceput, mutrele lor ne vor deveni tot mai familiare.

 

 

La fel ca şi liniştea, tehnologia e sexy. Avem deja printre noi tehnosexuali îndrăgostiți până în vârful urechilor nu doar de propriile gadget-uri, ci și de androizii care încep să ne populeze viețile. “În anul 2050, să iubești un robot va fi la fel de natural cu a iubi o persoană”, spunea încă din 2007 David Levy, în cartea sa “Love and Sex with Robots”. Dacă aveţi răbdare să treceţi de reclamă, un video interviu aici.

 

Cu toate acestea, un robot care să arate cu adevărat atractiv după standardele umane este dificil de găsit. Pot fi drăguți, pot fi chiar chipeși, dar de îndată ce capătă năravuri similare cu ale noastre încep să ne bage în sperieți. Un nou sistem ce ajută roboții să genereze expresii mai realiste ar putea să ne scape însă de cel puţin o parte dintre angoase.

Pentru a crea un robot pe care suntem mai dispuși să îl acceptăm ca atare, expresiile faciale care îl apropie de un om sunt vitale

 

Timp de mulți ani, cercetătorii în domeniul roboticii au fost convinși că pe măsură ce un robot se apropie de condiția umană, oamenii dezvoltă un soi de disconfort (uncanny valley) generat de asemănarea prea mare pe care aceștia o au cu fiecare dintre noi. Unii specialiști spun că acest lucru se întâmplă din cauză că roboții ne amintesc pur și simplu de niște cadavre. Doar în ultimii ani, cercetările asupra unor descendenți ai lui Data din Star Trek au arătat că, dacă transformi roboții în niște creaturi mai atractive, senzația de disconfort dispare de-ndată.

 

Pentru a crea un robot pe care suntem mai dispuși să îl acceptăm ca atare, expresiile faciale care îl apropie de un om sunt vitale. Aceasta este convingerea cercetătoarei italiene Nicole Lazzeri de la Universitatea din Pisa, care a creat alături de echipa sa un motor de animare facială, denumit HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis), care oferă expresii reale unui robot umanoid, FACE.

 

Înfățișarea lui FACE a avut ca sursă de inspirație soția unui membru al echipei conduse de Lazzeri. Pentru a reproduce multitudinea de expresii pe care mușchii faciali sunt capabili să le genereze, craniul lui FACE a fost dotat cu 32 de motorașe, care manipulează pielea de polimer a robotului în același fel în care o fac mușchii umani.

 

E vorba, în esență, de un program matematic care crează un “spațiu emoțional” pe care o persoană îl utilizează pentru a alege o expresie pentru FACE. Robotul poate astfel reproduce o serie de emoții de bază precum furie, dezgust, frică, bucurie, tristețe sau mirare. Algoritmul își dă seama ce motoare trebuie puse în acțiune pentru a crea acea expresie sau tranziția dinspre o expresie spre alta.

 

Până când roboții se vor bucura de aceleași drepturi precum oamenii nu mai avem mult de așteptat, ne spun cercetătorii japonezi. Iar dacă vor căpăta și conștiință, vor știi, probabil, și să disimuleze trăiri. Zâmbetul unui robot va putea oricând ascunde gânduri necurate. Să fim cu ochii pe ei!

Alte articole