Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Das Cloud vă propune un flash săptămânal cu noutăți despre cele mai promițătoare şi pe val startup-uri din Est. Europa de Est.

Centrul de cercetare şi inovaţie Skolkovo, inima high tech a Rusiei.

 

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci mai ales Rusia, de unde vine şi de data asta tranzacţia săptămânii – fondul de venture capital (investiţii de risc) Aurora a cumpărat un pachet de 25% din XLander, o reţea socială pentru cei pasionaţi de călătorii. Suma investită a rămas confidenţială, dar analişti din piaţa rusă, citaţi de agenţia rusă RIA Novosti, spun că ar fi vorba despre 1,2 – 1,8 milioane de dolari. Fondată în 2009, XLander.ru pretinde că ar atrage “aproape 300.000 de oameni”, care folosesc site-ul pentru a-şi planifica excursiile viitoare, dar şi pentru a împărtăşi imagini şi experienţe sau a acorda ratinguri hotelurilor şi restaurantelor prin care au trecut în călătoriile lor.

Tranzacţia săptămânii vine şi de data asta din Rusia, unde fondul de venture capital Aurora a cumpărat 25% din XLander

 

Jelastic, platforma ucraineană de Java hosting, a primit o finanţare de un milion de dolari de la Skolkovo Foundation, braţul financiar al incubatorului de afaceri Skolkovo, fondat de către guvernul rus ca o replică moscovită non-profit la Silicon Valley. Banii ar urma să fie folosiţi pentru dezvoltarea unui serviciu in cloud privat Jelastic, despre care oficialii companiei spun că ar putea oferi o platformă flexibilă in house pentru companii şi agenţii guvernamentale. Fondată de Runa Capital, unul dintre cele mai active fonduri de investiţii din piaţa rusă, Jelastic a mai atras în aprilie 2012 alte două milioane de dolari de la Almaz Capital Partners şi Foresight Ventures. În momentul de faţă, serviciile publice in cloud ale Jelastic sunt disponibile în Europa, America de Nord şi Rusia.

 

Între timp:


Un nou incubator de afaceri s-a lansat la Odessa, WannaBiz urmând să se concentreze pe startup-uri din web şi comunicaţii mobile din Rusia şi fostele state sovietice. Aplicaţiile pot fi depuse până la data de 14 septembrie.

 

Tot în Rusia, serviciul de streaming audio Yota şi-a încetat activitatea, după ce a fost îngenuncheat de concurenţi precum Yandex Music sau Vkontakte. Yota calcă astfel pe urmele altor mari dispăruţi, gen Omlet (devenit între timp Stream, un portal de video streaming) şi Fidel.ru – acesta din urmă cu 120.000 de vizitatori unici/zi, dar pe care nu a reuşit să-i şi monetizeze.

 

BusyFlow, compania lituaniană fondatoare a serviciului omonim care permite gestionarea prin intermediul unei interfaţe unice a unor aplicaţii precum Dropbox, Google Calendar, BaseCamp, GitHub sau Pivotal Tracker, a lansat şi o versiune pentru iOS, ce poate fi descărcată aici.

 

PayLane.com, serviciul polonez de plăţi online a anunţat integrarea soluţiilor sale cu WordPress, OpenCart, Zen Cart şi PrestaShop. În momentul de faţă intermediază plăţi în peste 50 de monede naţionale, iar printre partenerii săi tradiţionali se află Visa, Mastercard, American Express şi Paypal.

 

Publicaţia ucraineană Pravda a realizat un top al celor mai interesante startup-uri locale, în care apar, printre altele, reţelele sociale FindGuru, Runfaces şi Hubbub, serviciul de rezervări de bilete de avion Jets, Activegift (un serviciu care sugerează cadouri) şi RollApp, un portal graţie căruia utilizatorii pot descoperi şi rula online, prin intermediul unui browser, softwareul de care au nevoie, fără a-l mai fi nevoiţi să-l instaleze.

Demonstraţie EnableTalk.

 

O echipă de studenţi ucrainieni lucrează la dezvoltarea unor mănuşi, EnableTalk, care permit transpunerea în voce a limbajului semnelor, prin conectarea via bluetooth la un smartphone ce rulează Windows Mobile.

 

Incubatorul bulgar de afaceri Eleven.bg a primit 490 de cereri de finanţare, din 30 de ţări. Cu Google pe lista partenerilor oficiali, bulgarii oferă finanţări de 25.000 de euro în schimbul a opt procente din proiectele selectate.

 

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole