3d4d challenge


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum ar putea o tehnologie a viitorului să ajute cele mai izolate comunităţi ale lumii? O întrebare cu un răspuns de 100.000 de dolari.

Printarea 3D l-a ajutat pe Jay Leno să-și fabrice singur o piesă defectă de la una dintre mașinile lui de colecție și e folosită deja în mod curent de marile companii din lumea întreagă. Mașinile Renault folosesc pompe de motorină “printate” pentru că o imprimantă de acest fel poate face canalele din interiorul piesei în forme inaccesibile altfel, iar Boeing taie cât poate din schițele pieselor ca să ajungă la o greutate cât mai mică a avioanelor.

 

”Nu plătim pentru idee, ci plătim pentru cineva care să pună în practică acea idee” – Phil Reeves, Econolyst

Poate această tehnologie să ajute și cele mai sărace comunități? De aceste imprimante, care acum pot ajunge și la dimensiunile unui multifuncțional obișnuit, atârnă speranța că vor democratiza producția și o vor aduce mai aproape de locul unde e nevoie de ea, făcând-o accesibilă oricui. În condiţiile în care, deocamdată, imprimarea 3D este folosită aproape exclusiv de mari producători, în zona academică și a pasionaților.

 

“Dacă asta e adevărat, atunci de ce n-ar putea oamenii din Kenia, Namibia, Botswana sau India să o folosească?”, se întreabă Phil Reeves, britanicul ce conduce firma de consultanță Econolyst.

 

Firma britanică a lansat 3D4D Challenge, un concurs de proiecte care va asigura câștigătorului o finanțare de 100.000 de dolari, iar termenul limită de depunere a aplicaţiilor e 31 iulie.

 

 

“Nu plătim pentru idee, ci plătim pentru cineva care să pună în practică acea idee. Poate să vină de la un om, un grup de oameni sau un ONG și vom plăti ca ideea să fie implementată în comunitatea despre care cred ei că ar putea beneficia”, explică Reeves, adăugând că există o mare deschidere faţă de tipul de propuneri pe care le vor lua în calcul, cel mai important criteriu fiind impactul în societate. Indiferent că vorbim despre producerea unei piese de tractor scos din producţie sau a unui dispozitiv medical. Şi ele se printează, nu-i aşa?

Alte articole