Doi tigri și o căpșună


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Întotdeauna când mă gândesc la situații critice și momente tensionate, de orice natură ar fi ele, îmi vine în minte o povestioară zen.

 

Nu au existat niciodata tigri in Japonia. Vechii pictori foloseau piei de tigru si imaginatie. Foto: British Museum

Povestea sună cam așa: într-o zi, un călugăr budist era alergat de un tigru. Încercând să scape, alunecă pe marginea unei prăpăstii, dar reușește în ultimul moment să se agațe de o plantă. Privind pentru o clipă în jos, vede la capătul hăului un alt tigru. În plus, planta de care se agățase abia mai rezista greutății lui. În mijlocul acestei situații tensionate însă, dintr-o dată, călugărul observă că de vârful unei ramuri atârna o căpșună mică și rumenă. Atunci, indecis cu privire la metoda de a rezolva problema, călugărul a mâncat căpșuna.

 

Povestea fiind de sorginte zen, morala este subtilă. Practic ce ne spune căpșuna? În primul rând ne spune că nu o să alunge tigrii, că oricum ar fi nu te poate scoate dintr-o situație imposibilă. Căpșuna este de fapt un mic “Buddha” care îți spune doar că realitatea este exact cum o percepi, cu părți pozitive si negative. Nici mai mult nici mai puțin. “Căpșuna” poate fie să te salveze, fie să nu îți facă nimic, nu stii ce se intampla dacă o mănânci, dar decizia este a ta și este important să îți dai seama de asta.

 

Acum, în situația noastră economică semi-disperată, sub amenințarea constantă a colaps-ului, în răpăitul isteric al mass mediei care desființează tot, cred că ceea ce ne lipsește este căpșuna. Un mic element de naturalețe și claritate care să limpezească nițel viziunea asupra viitorului, așa sumbru cum arată el.

Inovația împinge lumea mai în față, dar încet încet, câte un centimetru pe zi

 

Vorbind despre viitor, înclinația mea naturală este ambivalentă. Pe termen foarte lung aș vrea să mă teleportez, dar pe termen mediu mi-e frică de posibilitatea de a fi jefuit pe stradă. În contextul tensiunii între cele două, pentru mine “căpșuna” care contrabalansează viziunile apocaliptice cu cele prea optimiste este inovația.

 

Inovația este rotița care, învârtită de către cei care vor să se înhame la mecanismul ei, împinge întotdeauna discuția un pic mai departe. Inovația poate fi un lucru mărunt precum introducerea ambalajului de carton pentru shaormele de la Dristor (am avut o mare surpriză atunci când l-am văzut), sau ceva mai de impact precum plata prin sms a parcării sau online a taxelor. Oricum ar fi, inovația este o rotiță pe care cineva trebuie să vrea să o învârtă, chiar având conștiința faptului că realitatea nu se va schimba imediat ce vei începe să lucrezi. Uneori realitatea te va trimite fix în gura tigrilor și atunci rotița învârtită va fi complet inutilă. Alteori rotița se va dovedi a fi salvarea ta supremă, deschizând perspective și oportunități de neimaginat înainte. Inovația a fost și ea (precum căpșuna din poveste) învârtită pe toate părțile și analizată. Este indicată ca terapie de către toți economiștii, de specialiști în dezvoltare și de manageri de tot felul. Este înghițită greu și digerată și mai greu de cei care trebuie să o aplice ca și regulă venită “de sus”. Efectele ei sunt diferite și scara la care își arată rezultatele variază de la aplicare la aplicare. Dar efectele ei sunt întotdeauna pe termen lung. Inovația împinge lumea mai în față, dar încet încet, câte un centimetru pe zi, în funcție de cât efort îi dedici.

 

Inovația nu este o destinație, o dorință, o speranță, în nici un caz o certitudine. Din mica mea experiență, inovația poate fi chiar o dezamăgire, o pierdere de vreme, o muncă inutilă. Inovația este un drum foarte personal pe care pleci fără să știi unde te duce, mânat de o dorință și o înclinație născută din pasiune. Este energia cu care te hrănești atunci când trebuie să decizi ce drum alegi. Oricum, te așteaptă sute de tigri.

 

 

 

Îndrăgostit de Ubuntu, cu un puternic interes către robotică, inovație și tehnologia informației în toate încarnările ei, Daniel Enache este Product & Business Development la Digital Data Tech, un dezvoltator de soluții semantice. Daniel este un susținător al inovației și antreprenoriatului și a investit de-a lungul timpului în start-up-uri (2Parale, cea mai mare rețea de marketing afiliat din România, Spada Digital Media, o agenție de social media).

 

Alte articole