Punct ppt?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Meine Damen und Herren, să facem Prezintările!

 

 

E greu de spus exact de ce prezentarea lui Peter Halacsy de acum două zile la Prezi Camp Timișoara a fermecat audiența. Cât a fost vivacitatea și stilul interactiv, punctat de glume, al celui care și-a petrecut mai mulți ani în fața studenților ca profesor asistent de New Media la Universitatea de Tehnologie din Budapesta? Și cât a fost Prezi, editorul de prezentări care are ambiția să ne ducă într-o eră post-powerpoint?

 

Imaginați-vă că, la început, o prezentare Prezi apare sub forma unui banal bob de orez. Dar faceţi un zoom pe el şi veţi descoperi pe suprafaţa acestuia nu doar cuvinte scrise – aşa cum le gravau cândva bătrânii artizani ai Anatoliei -, ci şi imagini sau secvențe video, grupate toate în mai multe zone între care prezentarea te anunță că te va purta. Dacă vreţi, un fel de imagine de ansamblu pe o imensă tablă de școală. Numai că în cazul de faţă nu privitorul este cel ce se mișcă în fața tablei pentru a vedea exact ceea ce-l interesează, ci tabla se mișcă pe plan vertical și orizontal , aducând constant în fața privirii elementul important. Un alt zoom-in atrage după sine un alt plan, astfel că poţi avea surpriza să descoperi, de exemplu, o nouă propoziţie în ceea ce părea a fi un simplu braţ al literei T.

 

Acest zoom-in zoom-out permanent, inspirat parcă de fractali, face ca prezentările să fie mai dinamice. Dacă prezentările Power Point (.ppt) lucrează cu slide-uri, Prezi e în schimb un mod de prezentare non-liniară, spațial și vizual. Totuşi, există cel puțin un inconvenient: e mai ușor să faci o prezentare în Power Point (sau Keynote-ul celor de la Apple). Cu Prezi ai nevoie nu doar de ceva timp să te obișnuiești, dar și de o migală soră cu cea a scribilor antici şi boabele lor de orez.

 

Să fie însă acesta viitorul prezentărilor digitale? Cei 10 milioane de oameni care folosesc deja Prezi sugerează, indirect, un răspuns afirmativ. Un  “da” întărit de milionul de noi utilizatori pe care aplicaţia dezvoltată în Ungaria îi atrage în fiecare lună.

 

”Ceea ce aș vrea să fac e o unealtă pe care o folosești atunci când începi să lucrezi la ceva nou. E un tool zilnic, e într-un fel structurare de idei” – Peter Halacsy, Prezi

 

Microsoft, autorul softului de prezentări pe care mulți iubesc să-l urască, lucrează la ChronoZoom, un proiect de prezentare vizuală a informațiilor pe axa timpului. Prezi și ChronoZoom fac parte din ceea ce dezvoltatorii numesc Zooming User Interface, un tip de interacțiune cu ecranele digitale care permite utilizatorilor să schimbe scala la care sunt văzute obiectele, prin zoom pe partea care interesează. Odată cu ieșirea din era PC și apariția unor tablete și telefoane tot mai capabile, dar cu ecrane mai mici, tehnologiile de acest gen încep să fie tot mai prezente.

 

”Dacă am la mine doar un șervețel, ar trebui să-mi pot ține prezentarea pe acest șervetel”, spune pentru Das Cloud, mai în glumă, mai în serios, Peter Halacsy, cofondator şi CTO Prezi. Ton pe care l-a avut şi în timpul prezentării sale de la Timișoara despre viitorul editorului Prezi. ”Vrem să avem, o să spuneți că am fumat niște iarbă, două miliarde de utilizatori. Fiecare al treilea om folosește acum un instrument de idea-sharing”.

 

Prezi, spune el, e mai mult decât un mod de ambalare şi prezentare a ceva ce s-a întâmplat deja şi speră să extindă utilitatea aplicației din cloud către restul zonelor care conduc la prezentrea propriu-zisă: colectarea și generarea informațiilor, structurarea și arhivarea lor. Pentru o altfel de imagine, comparativă – un Evernote diferit, al cărui scop final este realizarea unei prezentări.

 

”Ceea ce aș vrea să fac e o unealtă pe care o folosești atunci când începi să lucrezi la ceva nou. E un tool zilnic, e într-un fel structurare de idei…Nu știu cum să-l definesc încă”.

 

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35