Will You Copy Me?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Pentru unii, pirateria pe net e bună de băgat la dubă. Alții o consideră de-a dreptul sfântă. Dovadă și prima nuntă desfășurată în numele sfintelor Ctrl˖C şi Ctrl˖V, sub binecuvântarea religiei kopimiste. Mireasa e româncă, mirele italian.

Foto: eternallyengaged.com

 

Pentru biserica kopimistă, înființată la începutul anului în Suedia, Ctrl˖C și Ctrl˖V sunt simboluri sacre, așa că nu e de mirare că o religie astfel propovăduită se viralizează extrem de rapid. În ultimele luni, bisericuțe asemănătoare celei scandinave s-au înmulțit pe tot globul, din Statele Unite până în Estonia. Copierea şi distribuirea de informaţii, propovăduiesc credincioșii întru kopimism, sunt cele mai frumoase lucruri de pe acest pământ.

 

Sharing-ul nu se limitează însă doar la fișiere, cod și informație, ci și la dragoste. N-a trecut mult până când primul cuplu kopimist a decis să-și unească destinele. S-a întâmplat la Belgrad, în cadrul conferinței Share, și a avut protagoniști o româncă și un italian. Până să dați play la un scurt fragment video din fața altarului, citiți mai jos un interviu realizat de Das Cloud cu cei doi proaspăt copyătoriți, Daniele și Luciana. I-am prins pe Skype direct din Italia, unde locuiesc în acest moment.

 

 

De ce credeți în religia kopimistă?

 

Luciana: Credem în libertatea informației. Nu credem, altfel spus, într-o singură carte. Iar kopimismul este despre libertatea informației. Credem în inteligența colectivă.

 

Daniele: Ce este, de fapt, religia? Religia este răspunsul la ceea ce știința nu reușește să ofere un răspuns. În clipa de față însă informația reprezintă răspunsul. Dacă ai această informație și o lași să circule, dă naștere unor noi informații, mai complete și așa mai departe. Copierea și remixarea informației o ajută pe aceasta să crească și mai mult.

 

Luciana: Să lăsăm informația să crească!

 

Care era religia voastră anterioară kopimismului?

 

Daniele: Familia mea este catolică, iar a Lucianei este ortodoxă.

 

Ați renunțat la religia voastră anterioară acum?

 

Luciana: Nu eram o ortodoxă practicantă. Nu eram de acord cu ideile lor. Nu înțeleg ce îmi spun, doar cântă și nu simțeam nimic din ce simt ei. Această nouă religie nu crede în Dumnezeu, într-o putere super-naturală.

Logoul kopimi

 

Când ați decis să deveniți kopimiști, a trebuit să faceți un drum până în Suedia din Italia? Cum s-au petrecut lucrurile?

 

Daniele: Nu, poți să trăiești oriunde în lume, nu este o problemă, pentru că informația trece dincolo de frontiere. Poți fi oriunde în galaxie și poți decide să fii kopimist. E ușor să practici această religie pentru că trebuie doar să faci copy-paste (râde). A fost o nuntă recunoscută legal, la care a participat inclusiv fondatorul kopimismului, Isak Gerson.

 

Luciana: Pentru a deveni legală în Italia, a trebuit să urmăm însă toate procedurile legale. Ca și la noi, în România, te căsătorești la biserică, dar trebuie să te căsătorești și la primărie. Aceasta din urmă furnizează baza legală.

 

Câți invitați ați avut?

 

Daniele: Au fost mii de oameni. În amfiteatru era plin de lume, aproximativ 500 de oameni. Plus alte mii care au urmărit online ceremonia, pentru că a fost cu streaming.

 

Cum v-ați cunoscut?

 

Luciana: Am lucrat împreună în România la un proiect, în 2008. După ce am terminat proiectul, am rămas prieteni și după doi ani am devenit un cuplu. Era un proiect de informatizare a spitalelor, la Timișoara, cu bani de la comunitatea europeană.

 

Cu ce vă ocupați?

 

Daniele: Sunt consultant informatic, lucrez pe proiecte în IT de 20 de ani. De la 14 ani.

 

Luciana: Sunt analist financiar. Și totodată trezorierul Partidului Piraților din Italia.

 

Cum au reacționat prietenii și familia la nunta voastră?

 

Daniele: Familiile noastre au acceptat. Ne-au respectat decizia. Iar prietenii au fost foarte entuziaști, au fost foarte bucuroși pentru noi.

”În cazul nostru, am decis noi ce filosofie să copiem și să dăm mai departe. (…) Este un act sacru să faci informația să circule” – Daniele

 

Cine era preotul cu mască de Guy Fawkes?

 

Daniele: Era chiar Anonymous (râde).

 

Dacă informația circulă, este accesibilă global. Chiar dacă o ștergi de pe Wikipedia, cineva o copiază și o propagă mai departe. Nimeni nu poate opri informația.

 

În ce fel v-a schimbat kopimismul viața?

 

Luciana: Kopimismul nu ne-a schimbat viața, noi trăim pur și simplu în acest fel. Suntem oameni normali. Trăim exact ca în trecut. Filosofia religiei este un lucru, cea a unei persoane este un alt lucru.

 

Daniele: Nu religia impune filosofia unui om. În cazul nostru, am decis noi ce filosofie să copiem și să dăm mai departe. Am făcut sharing la o mulțime de lucruri, la muncă. Lucrăm cu softuri open source, distribui știri și alte lucruri. Poți să faci asta pentru un ziar, poți să o faci însă și benevol, pentru ca oamenii să aibă acces la cunoaștere. Este un act sacru să faci informația să circule. Am construit un protocol informatic pentru sharing-ul foarte rapid de date.

 

O informația falsă de la un jurnal tv pot să o amendez pe mai multe bloguri. Fac publică versiunea corectă a informației. Dacă politicienii ascund informații, promovez politici alternative precum cele ale Partidului Piraților, care cer transparența instituțiilor. Despre asta este kopimismul. Mulți cred că sharing-ul face referire doar la fișiere, nu e însă așa. ADN-ul, prin procedeu de copy-paste, permite vieții să continue. Profesorii fac copy-paste de cunoștințe pentru elevi, e vorba de evoluție aici.

 

Când politicienii încearcă să schimbe acest lucru cu legi laice, se împotrivesc, de fapt, naturii umane, evoluției acesteia. Legile de copyright există de mai puțin de un secol. Înaintea acestora, cum reușeau Mozart sau Verdi să ajungă la publicul său. Cum puteau Leonardo sau Michelangelo să facă operele lor? Au copiat de la cei de dinainte, de la greci. Toate marile opere artistice nu aveau copyright atunci.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35