Ringtone.sos


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Copiii copiilor noștri nu-și vor mai întreba ciclălitor părinții ce-s cu sunetele alea hârșâite pe care le făcea acum câteva decenii tehnologia din jurul nostru. Un muzeu dedicat scremetelor de CD-uri, casete video sau telefoane Nokia cu șarpe arhivează tot ce e în pericol de uitare.

Foto: edreys.com

 

Sunete pe care le-ai auzit iar și iar și iar şi iar şi…. Pe care le-ai urât din tot sufletul, dar pe care le recunoști dintr-o mie și îți trezesc nostalgii precum o madlenă audio de-a lui Proust. Rotița de la telefonul analog, sunetul unei dischete introduse în calculator sau al unui Game Boy de buzunar.

Un muzeograf 2.0 a creat un site de arhivare a sunetelor din perioada de acnee a tehnologiei, Muzeul Sunetelor pe Cale de Dispariție

 

S-ar putea ca mâine toate astea să nu mai existe, iar dacă le va auzi întâmplător copilul tău, o să te copleșească cu nedumeriri la care n-o să ai răspuns palpabil. Sau audibil. Așa că un muzeograf 2.0, pe numele său Brendan Chilcutt, a creat un site de arhivare a acestor sunete, denumit Muzeul Sunetelor pe Cale de Dispariție.

 

Dați play unui sunet de modem și vă veți simți pe veci nu doar nostalgici, ci şi recunoscători că aveți astăzi o conexiune broadband care vă scutește de orice certuri cu părinții care vă cereau să vă deconectați de la net ca să poata da și ei un telefon.

 

Deocamdată muzeul arhivează doar 15 sunete diferite, dar promite să devină o colecţie în toată regula. Iar la viteza cu care evoluează tehnologia, clinchetul de final de la Slide to unlock al unui iPad ar putea fi în câțiva ani complet demodat. Deci numai bun de pus la muzeu.

Alte articole