Oameni din scoarță-n scoarță


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O bibliotecă cu oameni în loc de cărți. Alegi din raft “Refugiatul”, “Feminista Lesbiană” sau “Couchsurfer-ul”, și-i închiriezi pentru 30 de minute povestea spusă prin viu grai. După o antologie adevărată, cu volume disponibile acum și în bibliotecile din România.

Biblioteca Vie. Foto: Facebook.com/BibliotecaVie

 

“Să nu judeci o carte după coperți” – cu greu ai putea găsi o zicală mai potrivită pentru a descrie Human Library, un proiect internațional, cu sprijin de la Consiliul Europei, care adună povești de la oameni mai puțin norocoși în viață sau, după caz, hai să le spunem suficient de exotici; practic, o antologie vie a tipologiilor care generează cu relativă ușurință discriminare la tot pasul. Istoriile lor personale nu sunt însă legate în pagini, ci în vorbe vii, pe care povestitorul-subiect le spune mai departe celor interesați să descopere ascultând diversitatea din jur.

”Biblioteca Vie își propune să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni” – Marina Drăghici, A.R.T. Fusion

 

21 de “cărți” în carne și oase au fost disponibile “lecturii” într-o Human Library autohtonă, amenajată la jumătatea lunii octombrie a anului trecut într-un lounge bucureștean. 60 de cititori au putut închiria atunci cărți precum “Teama de a vorbi în public”, “Balerina”, “Couchsurfer-ul” sau “Jongleurul”. Lista este însă mult mai extinsă, după cum declară pentru Das Cloud Marina Drăghici, responsabil de proiecte internaționale în cadrul A.R.T. Fusion – “Fost consumator de droguri, Deținut, Polițist, Persoană cu dizabilități, Rom, Artist, Homosexual, Corporatist, Jurnalist, Maghiar, Imigrant, Blondă etc”.

 

A.R.T. Fusion organizează începând din 2009 “Biblioteca Vie”, o declinarea locală a Human Library, iar astfel de biblioteci cu suflet au fost replicate și în alte orașe din România: Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Craiova, Bacău, Tulcea, Piatra Neamț, Mediaș. “În total, peste 150 de cărți și 2.000 de cititori au trecut pragul Bibliotecii Vii”, spune Marina Drăghici. “Biblioteca Vie își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni”, explică ea.

 

Urmăriți un filmuleț de prezentare al Bibliotecii Vii:

 

 

Ideea pusă în aplicare de A.R.T. Fusion se regăseşte și în alte țări. La sediul unui ONG londonez, bunăoară, oferta de cărți este mai diversificată decât cea din România. Odată luate la “frunzărit”, toate aceste volume doresc să lupte cu stereotipurile care mișună printre noi, spune bibliotecarul Nick Little. În “oferta de carte” a asociației pe care o conduce se află volume-vii care au luat droguri, au trăit pe străzi sau au suferit tulburări mentale. S-au pus cu toții la dispoziția publicului și pot fi “împrumutați” pentru jumătate de oră ca să-și împărtășească experiența.

Foto: humanlibrary.org

 

“Eram agorafobică”, spune Tereza, una dintre “cărțile” alese spre deschidere. “Uneori nu puteam ieși din casă vreme de 12 săptămâni”. Participă la acest proiect “pentru a arăta că există un adevăr în spatele acestei afecțiuni și pentru a înlătura stereotipurile din jurul ei, deoarece e percepută ca o formă de lene”. Alte “cărți” disponibile publicului londonez sunt Mafruha, un poet refugiat din Bangladesh, Joirute, o lituaniancă cu o fiică handicapată, sau Rafeik, un dependent de droguri care trăieşte pe străzi.

 

Fiecare dintre aceste cărți sunt selectate în urma unui proces foarte strict. “Scopul este să avem un grup de oameni care să reprezinte, pe cât posibil, toate zonele societății”, spun reprezentanții bibliotecii. “O persoană infectat cu HIV, un emigrant polonez sau la fel de bine o persoană trans-sexuală sau handicapată”. “Titlurile” sunt înnoite periodic, în funcţie de schimbările societăţii. “Începând cu 9/11 a devenit important să includem musulmani din cauza islamofobiei existente în societate. La fel, după revoltele din vara trecută, am adus tineri de culoare care erau delincvenți”.

Ideea unei librării vii a prins contur în Danemarca, fiind brevetată în 2000 de un ONG numit Stop the Violence

 

În Canada, la Universitatea din Guelph, bibliotecarul de origine română Bogdan Miclăuș are în ofertă doar câteva titluri de răsfoit: “Femeia Neagră”, “Soldatul Canadian”, “Femeia Lesbiană” și “Boala Mentală”. E ora amiezei, iar alte volume tabu din bibliotecă, cu titluri precum “Nu-mi spune Homosexual”, “Pozitiv HIV” sau “Tipul Transexual”, au fost deja închiriate, scriu cei de la The Globe and Mail. “Există o așa mare diversitate în campus, încât am considerat important să oferim un forum pentru discuții constructive pe marginea unor subiecte intens dezbătute”, explică organizatoarea evenimentului, Julia Chapman. Pe algoritmul deja cunoscut, cititorul poate sta de vorbă o jumătate de oră cu persoane care au trecut sau trec prin experienţele rezumate în titluri.

 

Ideea unei librării vii a prins contur în Danemarca, fiind brevetată în 2000 de un ONG numit Stop the Violence. A fost exportată ulterior în alte 60 de țări, cu sprijinul Consiliului Europei. Organizația a fost pusă pe picioare de cinci tineri danezi, după ce un prieten de-al lor a fost înjunghiat într-o noapte, în 1993. Atacul brutal suferit de acest tânăr, care a scăpat viu în cele din urmă, i-a mobilizat să soluționeze într-un fel problema. După câțiva ani, asociația a reușit să adune 30.000 de membri din toată țara, cu un scop comun: să sporească gradul de conștientizare și să folosească exemplul altor oameni pentru a mobiliza tinerii danezi împotriva violenței.

 

Ce a rămas nespus e în cărţi. Ascultaţi-le!

Alte articole