Dirijorul de computere


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Interacțiunea cu computerele se dezice tot mai mult de atingeri de orice fel. Nu ne vom mai toci vreodată buricele degetelor este promisiunea pe care o face SoundWave, cea mai recentă tehnologie de control gestual dezvoltată în laboratoarele Microsoft.

Foto: occupydesign.org

 

Oameni cu gesturi ciudate de când tehnologia le-a intrat insidios în viața cotidiană vedem la tot pasul: vorbitul de unul singur în public (pe motiv de hands free), privirea ațintită spre vârful papucilor (din cauză de smartphone-ing). În curând vom deveni, se pare, și dirijori în sufragerie, în fața propriilor laptop-uri.

 

Până să pregătească laptop-uri echipate cu tehnologie Kinect, folosită momentan doar pe Xbox-uri, Microsoft lucrează de zor la noi modalități prin care să instaureze controlul mișcărilor ca lege universală a interacțiunii cu computerele din jurul nostru. Divizia de cercetare a companiei a dezvoltat o nouă tehnologie, SoundWave, care utilizează efectul Doppler pentru a detecta gesturile.

 

 

Divizia de cercetare a Microsoft a dezvoltat o nouă tehnologie, SoundWave, care utilizează efectul Doppler pentru a detecta gesturile

Dacă în cazul Kinect, totul pornea de la webcam, la SoundWave se utilizează alte periferice ale laptopului: un microfon și un speaker, care sunt capabile să repereze schimbarea de frecvență a unei unde sonore prin emiterea de sunete imperceptibile și măsurarea acestei schimbări de frecvență în clipa în care mâna utilizatorului execută un anumit gest. Nu funcționează precum un theremin, dar te duce cu gândul la un asemenea instrument muzical din epoca de pionierat a muzicii electronice.

 

Rezultatul este o multitudine de gesturi care pot fi folosite la fel ca în cazul tehnologiei Kinect, chiar dacă în răstimp calculatorul rulează un player audio sau există mult zgomot de fundal. Utilizatorii de laptop-uri pot face gesturi manuale pe post de scroll prin diverse documente și website-uri, la fel cum mișcări la dreapta sau la stânga ale mâinii permit executare de comenzi într-un joc de Tetris sau în navigarea printr-un album foto.

 

O altă șmecherie la care se pricepe SoundWave este să detecteze când utilizatorul pleacă din fața computerului, care se blochează automat, după cum ilustrează reprezentanții Microsoft în video-ul de prezentare.

 

Gata cu joaca de-a viitorul. Puneți mâna pe degete și dați mai repede un mare Like aici.

Alte articole