O fotografie cât miliarde de cuvinte


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cea mai mare cameră digitală din lume ar putea fi funcţională peste doi ani. Cântărește 3 tone și ia în obiectiv partea întunecată a Forţei care leagă Universul.

Foto: Stanford.edu

 

O cameră de 3,2 miliarde de pixeli te vede ascuns și în gaură de șarpe. Finanțat de Departamentul Energetic al Statelor Unite (DOE), giganticul aparat foto cunoscut sub acronimul LSST (The Large Synoptic Survey Telescope) va surprinde cu cea mai mare rapiditate cel mai panoramic și totodată profund peisaj al cerului nocturn din istoria omenirii.

 

LSST va fi cocoțat în Anzii chilieni și va sta cu ochii pe cer din trei în trei nopți pentru a capta echivalentul a 800.000 de imagini cu rezoluție de 8 megapixeli și a aduna 30 de terabiți de date/noapte. Tot la capitoul proprietăți impresionante mai trebuie spus că aparatul foto este capabil să surprindă într-o singură imagine o arie de 49 de ori mai mare decât cea a Lunii.

 

LSST este capabil să surprindă într-o singură imagine o arie de 49 de ori mai mare decât cea a Lunii

Practic, nu-i poate scăpa nimic: de la asteroizi apropiați Terrei, la dovezi ale existenţei energiei și materiei negre. După ce a primit aprobare din partea DOE, camera gigant se pregătește să intre într-o fază detaliată de proiectare și design, urmând ca în decurs de doi ani să fie și finalizată, scrie Pop Science.

 

The Large Synoptic Survey Telescope a fost conceput iniţial în 1998, pentru a cartografia asteroizii și alte obiecte spațiale care se apropiau prea tare de Pământ, dar misiunea lui a fost extinsă la căutarea de informații despre materia și energia neagră.

 

Dacă totul merge conform planului, asamblarea telescopului va începe în 2014, se arată într-un comunicat de presă al proiectanților. Una dintre oglinzile de 8,4 metri ale aparatului a fost deja construită, iar ultimele finețuri vor fi făcute direct în muntele Cerro Pachón, din nordul statului Chile.

 

“LSST va revoluționa nu doar înțelegerea noastră asupra Universului, conținutul acestuia și legile care îl guvernează, ci și modul în care toți dintre noi, de la preșcolari, la astrofizicieni, vom folosi telescoapele pe viitor”, spune Tony Tyson, director LSST. Ne așteaptă vremuri palpitante, spune el, și suntem pe aceeași lungime de undă.

Alte articole