Internet Hall of Fame


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Indiferent dacă îl scriem cu majusculă sau nu, I/internetul merită o galerie a lui, inaugurată ieri la Geneva. România pregăteşte şi ea o sagă a nașilor web-ului autohton.

 

Tim Berners-Lee. Foto: fubiz.net

 

Ați auzit vreodată de Robert Cailliau? E cel care a pus primul browser în computerele Apple Macintosh, în 1992. Dar de Lawrence Roberts, cel care a înființat în 1967 ARPANET, precursorul internetului pe care ne dăm în vervă azi? Dacă nu, păi ar cam fi cazul să recuperaţi, pentru că cei doi sunt oficiali intrați într-un Hall of Fame al Internetului, inaugurat ieri la Geneva de către Internet Society, o organizație veche de două decenii, care s-a luptat pentru vulgarizarea rețelei pe cât mai multe meridiane ale planetei.

Vintage YouTube. Foto: retronaut.co

 

După aproape 30 de ani de la nașterea Internetului era inevitabil să se producă un elogiu al celor care au pus decisiv umărul la propagarea acestuia. Inițiativa se numește Internet Society’s Hall of Fame și include pentru început 33 de nume, spuma wwweb-ului: ingineri, evangheliști, antreprenoi și chiar părinți de facto ai Reţelei de azi. Vinton Cerf, tatăl suprem? Evident, e acolo! Tim Barners-Lee, moșitorul web-ului? Neapărat în listă!

 

Cei 33 au fost numiți în cadrul conferinței anuale a Internet Society, care tocmai ce a împlinit 20 de ani de existență. World Wide Web-ul s-a născut la Cern, la doi pași de locul unde s-a ținut conferința, așa că Geneva a picat ca o mănușă pentru a găzdui această galerie a numelor grele ale internetului. Magnificii au fost încadrați în trei categorii: Pionierii – cei care au pus piatra de temelie la designul timpuriu al Internetului, Inovatorii – cei care au construit fundamentele Internetului prin inovații tehnice și politici, și Conectorii globali – cei care au ajutat la extinderea creșterii și utilizării globale a rețelei.

 

“Cu ocazia aniversării a 20 de ani de Internet Society, am aruncat o privire înapoi pentru a vedea cum s-a schimbat Internetul în aceste două decenii”, declară pentru Das Cloud Frederic Donck, directorul european al Internet Society. “Sunt atâția oameni minunați care au contribuit la Internetul pe care îl știm astăzi cu toții. Așa că am decis să creăm un program care să îi omagieze pe toți acești pionieri, lideri și inovatori și să le evidențieze realizările”, spune Donck, care adaugă că au fost primite nominalizări din peste 30 de țări, inclusiv din România.

 

Pentru Internet Society Romania, Hall of Fame-ul tocmai inaugurat reprezintă un moment unic de înmagazinare a istoriei Internetului, întinsă deja pe trei decenii mănoase. “Este un lucru extraordinar. E important să nu pierdem urma inovației pe scara timpului”, declară pentru Das Cloud Elena Zvarici, manager de comunicare în cadrul filialei românești. “Să fim conștienți de ce avem azi, un internet global, deschis (în mare măsură) și accesibil atâtor oameni. Internet Hall of Fame este un fel de exercițiu de memorie colectivă a democratizării informației”.

 

”Internetul nu e for granted, nu trebuie să uităm de unde am plecat” – Elena Zvarici, Internet Society Romania

La scară locală, Internet Society România pregăteşte un volum care să descrie saga internetului autohton. “Pregătim o carte cu un timeline al Internetului în România. Lucrăm pentru acest lucru împreună cu pionierii Internetului de la noi”, dezvăluie Elena Zvarici.

 

“Ar fi păcat să pierdem momentul respectiv, când Internetul și-a făcut intrarea la noi. Sunt inițiații care au dat la începutul anilor ’90 drumul la rețea, apoi primii ISP-ișri. E nevoie de o carte, atât în format electronic, cât și hard print. Internetul nu e for granted, nu trebuie să uităm de unde am plecat. Pentru mine, democrația a venit odată cu intrarea internetului în România, nu neapărat cu căderea comunismului”, spune Zvarici, care estimează o lansare pe piață a volumului până la sfârșitul acestui an.

Alte articole