iAdevărat a-nviat!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum vă sună o slujbă de Înviere fără bliţuri, telefoane cu sonerii stridente sau share în timp real pe Facebook? Preoţii răspund primii.

Foto: W. Mass. Catholic Voices Blog

 

“Lumea virtuală a Internetului poate să influenţeze în mod negativ relaţiile interumane, prin utilizarea fără responsabilitate a libertăţii de acces, poluarea informaţională, posibilitatea controlului şi supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologică şi cyber-criminalitate”, arată un năprasnic comunicat de presă al Patriarhiei Române făcut public la sfârșitul anului trecut.

 

Cum se împacă, atunci, Homo Faber, creatorul şi utilizatorul de tehnologie, cu Homo Religiosus, credinciosul smerit? Poţi să fii şi super tehnologizat, dar şi cu frică de Dumnezeu? Contul de Twitter al Papei Benedict al XVI-lea şi ai săi peste 50.000 de urmăritori par a spune că da, se poate. La fel și inițiativa Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a lansat anul trecut o aplicație de iPhone/Android cu rugăciuni. La rândul lor, bisericile de peste Ocean au îngăduință față de credincioșii care nu se pot lepăda de Conexiune nici măcar în preajma altarului.

 

De Paște, enoriașii americani și-au ținut aproape iPad-urile și smartphone-urile chiar și în timpul slujbei, scrie Chicago Tribune, şi le-au folosit pentru a înţelege mai bine contextul din spatele vorbelor rostite de preoți. Aceeaşi preoţi care nu ezită să recurgă la gadget-uri gen iPad pentru a ajunge mai aproape de sufletele (ne)credincioşilor.

 

Cuvântul Domnului prin iPad

“Nu trebuie să ne fie frică de tehnologie. Putem să o îmbrățișăm” – Otis Moss III

 

“Nu trebuie să ne fie frică de tehnologie. Putem să o îmbrățișăm”, spune Reverendul Otis Moss III, care și-a citit predica direct de pe un iPad. “Erau acele timpuri în care Biblia lui Gutenberg fusese introdusă în biserici. Existau îngrijorări reale că paginile tipărite ar putea reprezenta o reală distragere de atenție odată ajunsă în mâna oamenilor. Tehnologia nu reprezintă mesajul. E doar metoda prin care se face posibilă transmiterea acestuia”.

 

Clerul din România încă evită să lăse tehnologia să se apropie atât de tare de porţile bisericii și o întâmpină cu tămâie ori de câte ori au ocazia. Însuși Patriarhul Daniel le-a cerut anul trecut dreptcredincioșilor să-și închidă telefoanele mobile în timpul slujbelor bisericești, atrăgănd atenţia că “nici o ascultare nu este mai importantă şi mai sfântă decât ascultarea vocii Lui, a Cuvântului Lui în Lume”. Folosirea telefoanelor în biserică a devenit “o molimă”, iar unii o fac “pentru a arăta cât sunt de importanți, cât sunt de căutați, sau din neglijență”, mai spunea acesta.

 

De Înviere, preoții scuipă în sân, dar se așteaptă ca năravul să persiste: telefoane deschise, poze făcute la înghesuială sau chiar și o scurtă navigare pe Internet. “La mine în biserică nu am văzut oameni care să facă poze. Le recomand credincioșilor să trăiască mai mult momentul Învierii, nu să facă poze. Pentru că suntem dornici de spectacol în fiecare clipă. Așa că ar trebui să țină aparatele în buzunar”, spune pentru Das Cloud Gheorghe Zaharia, preot la Biserica Floreasca.

 

”Nici o ascultare nu este mai importantă şi mai sfântă decât ascultarea vocii Lui” – Patriarhul Daniel

Decât să caute după versete biblice în timpul slujbei pe smartphone-uri, așa cum fac americanii, părintele Zaharia le recomandă credincioşilor să apeleze mai degrabă la căutarea duhovnicului”. “Pentru că pe Internet se pot scrie lucruri de către oricine. Și eu mă uit pe Internet, asta înseamnă că nu pot să interzic cuiva, dar nici nu pot să încurajez”.

 

Grijacealumească.ro

 

Nici colegul său de parohie, Mihai Gorneanu, nu se consideră un adept al tehnologiilor, nici înlăuntrul, nici în afara bisericii. “Nici nu le acuz, nici nu le recomand. Sunt un rău necesar. Nu-i fac publicitate negativă. Acasă nu am nici computer, nici iPod-uri. Nefiind atât de avansat, sunt rezervat. Am un telefon mobil ca tot omul, fără acces la Internet”.

 

La o altă biserică bucureşteană, Sfânta Paraschiva, preotul Valentin Fotescu cere și el rezervă la butonat tehnologia care ne face să ne gândim la orice numai la lucrurile care trebuie nu: “Când trăim momente sublime ca acesta, al Învierii, atenția trebuie să fie sporită. Să lepădăm toată grija cea lumească, după cum spune Scriptura. Fie ea și tehnologie modernă, care e de folos omului în restul timpului”.

 

Nici părintele Fotescu nu are internet mobil, iar despre email spune că și-l verifică “rar, o dată la două zile”. Recunoaşte însă că, în ultimul deceniu, biserica pe care o păstorește “a intrat pe macazul tehnologic”, dovadă un website oficial al acesteia. Unde credincioșii pot face inclusiv un tur virtual al lăcașului, ca să nu mai fie nevoiți să scoată aparatele din buzunar. “Am făcut-o însă cu echilibru, pentru că tehnologia nu trebuie să te îndepărteze, ci să te apropie. Să nu folosim în prisos”.

 

În fond, şi Moise s-a întors cu două tablete de pe Muntele Sinai.

Alte articole