Ctrl+P+Robots


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Un proiect MIT studiază ce presupune să-ți printezi roboți fără să ai cunoștiințe tehnice avansate. Ești pregătit pentru invazia androizilor de casă?

Foto: mit.edu

 

Specialiști în computing și inteligență artificială ai Massachussets Institute of Technology, unul dintre laboratoarele de cercetare cele mai active și cu reputație în mediu academic, și-au propus să printeze roboți pentru toată lumea. Oamenii de știință susțin că prin 2017 vom avea la dispoziție servicii care să poată livra în mai puțin de 24 de ore mașinării inteligente și personalizate în funcție de nevoile și designul fiecăruia.

”Sperăm ca munca noastră să ducă la răspândirea în societate a roboților ușor de personalizat și pe care să și-i permită oricine” – Daniela Rus, MIT

 

În momentul de față, pe lângă ce se petrece în comunități cum ar fi MakerBot sau RepRap, despre care DasCloud a mai scris aici, durează ani de zile să programezi și finisezi un robot funcțional. Apelând la imprimante 3D șI la materiale variind de la microcircuite la hârtie, cercetătorii vor automatiza complet procesul de producție. Pentru început au terminat doi roboți din circuite, hârtie și plastic, în stil origami, destinați găsirii de lucruri rătăcite în locuri inaccesibile, identificării de scurgeri de gaze și prinderii de obiecte mici. Cele două prototipuri au un cost de sub 100$ iar facerea lor a durat aproximativ 70 de minute.

 

Urmăriți mai jos un filmuleț cu printarea de roboți:

 

 

Ca profesor și director al laboratorului de cercetare a roboticii distributive în cadrul MIT, Daniela Rus coordonează echipa care ar putea revoluționa felul în care ne raportăm la roboți.

Daniela Rus. Foto: harvard.edu

 

“Sperăm ca munca noastră să ducă la răspândirea în societate a roboților ușor de personalizat și pe care să și-i permită oricine, cu aplicații variind de la manufacturarea de produse pâna la educație”, declară Daniela Rus în exclusivitate pentru DasCloud.

 

Din laborator în casa fiecăruia e cale lungă, iar direcțiile principale în care se caută abordări noi sunt axate pe automatizarea uneltelor, planificarea și controlul algoritmului care asamblează produsul final, generarea unui mediu de programare specializat și noi metode de printare, mai spune Daniela Rus.

 

Proiectul care ar putea democratiza accesul lumii la roboți dupa chipul și imaginația fiecăruia a primit recent o bursă de 10 milioane de dolari din partea National Science Foundation, la cercetare participând și departamente ale universităților Harvard și Pennsylvania.

Alte articole