Ce iaște technolojia?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O întrebare simplă, nu? Ce mai este astăzi tehnologia? În ritmul amețitor în care o consumăm, să ne mai tragem sufletul să o și (re)definim puțin.

Foto: retronaut.co

 

“Was Ist IT?” O întrebare de baraj la care nu știm zău câtă lume internetizată poate da un răspuns fără să clipească. Jane din serialul IT Crowd a dat-o elegant în bară și a pierdut un job din cauza asta. E ubicuă, dar totuși nu foarte greu de cuprins cu mintea.

 

După ce am încercat să aflăm ce mai înseamnă tehnolgia pentru participanții la ediţia de anul acesta a RoBlogFest – cu Das Cloud partener media la secțiunea Blog despre tehnologie -, am decis să ne întrebăm și noi, prin redacție, același lucru. Așa că, mai jos ne dăm cu părerea despre ce şi cum (mai) e tehnologia. Un exercițiu redacțional de opinie. Ca în fiecare vineri, negreșit!

 

Cosmin Popan – Tech is unplugged. What next?

”Tehnologia e peste tot. Atât de peste tot încât nu-i mai simțim adesea nici prezența, nici influența” – Cosmin Popan

 

Tehnologia și corpul uman se întrepătrund. Mașinile ajung să își asume un anumit nivel de organicitate, în timp ce corpurile suferă tot mai mult un redesign din cauza tehnologiei. O spune Anne Balsamo în cartea ei, Technologies of the Gendered Body. Cum ar veni, tehnologia e peste tot. Atât de peste tot încât nu-i mai simțim adesea nici prezența, nici influența. Cât o influențăm noi și cât ne influențează ea pe noi, e veșnica dilemă ontologică.

 

De când cu tehnologia, corpul uman nu mai este doar uman. Prin repetate interconectări și socializări, oamenii sunt pe veci mixați. Tehnologia este atât de bine înșurubată în viața noastră socială încât nu o mai definim ca atare decât în asociere cu ultimul iPad cu retina display. Însă uităm că, de fapt, inclusiv ochelarii ce-i avem pe vârful nasului atunci când privim spre acea retina display, poartă tot numele de tehnologie.

 

Vârstele Omului s-au exprimat încă din cele mai vechi timpuri în funcție de realizările tehnologice pe care acesta le-a bifat de-a lungul evoluției ca specie: Epoca de Piatră, Epoca de Fier, Epoca de Bronz și așa mai departe. Deloc întâmplător (progresul este unilinear), dar în mod sigur fericit, azi suntem în Epoca Informațională, în care am intrat cu computerul sub braț.

 

Așa că în zilele cu câte-o pană de net sau curent să nu începem, totuși, să ne smiorcăim că am rămas, Doamne!, orfani de tehnologie. E cu noi în toate formele posibile.

 

Cristian Bândea – Religia viitorului

”Tehnologia va deveni suficient de avansată încât să nu mai poată fi deosebită nu doar de magie, ci şi de religie” – Cristian Bândea

 

La fel ca religia, tehnologia are la bază nu doar năzuinţa oamenilor de a duce o viaţă mai bună, ci şi visul lor de nemurire.

 

În cea mai veche operă literară a omenirii, “Epopeea lui Ghilgameş”, tehnologia este reprezentată de trecătorile deschise prin munţi, de fântânile săpate în stânci şi de zidurile trainice ale citadelei Uruk.

 

După ce cutreieră lumea în căutarea nemuririi, eroul civilizator Ghilgameş îşi dă seama în cele din urmă că singura şansă a oamenilor de a-şi prelungi existenţa dincolo de intervalul biologic care le este dat este acumularea cunoştinţelor necesare pentru construirea unor structuri care să dăinuiască pe parcursul mai multor generaţii.

 

În timp, idealismul din spatele tehnologiei a fost înlocuit de o eficienţă burgheză, însă dacă idealurile transhumaniştilor se vor împlini, tehnologia se va întoarce nu peste mult timp la origini şi le va aduce într-adevăr oamenilor nemurirea, odată cu Singularitatea.

 

De data asta nu mai e vorba de o nemurire simbolică, ci de una cât se poate de mistică. Tehnologia va deveni suficient de avansată încât să nu mai poată fi deosebită nu doar de magie, ci şi de religie. În consecinţă, putem spera că tehnologia este religia viitorului.

 

Miron Ghiu – We are all data-processing units!

”Că-ți printezi roboți sau că tragi cu arcul e fix același lucru, pe panta evolutivă pe care mergem” – Miron Ghiu

 

Mi se pare o întrebare prea generalistă despre care se pot scrie cărți întregi și e unul din motivele pentru care DasCloud e axat pe tot ce se întrevede pe cerul intersecțiilor dintre tehnologie și om. Tehnologia a început de când au fost frecate sau lovite primele bucăti de lemn și s-a înfipt primul vârf de piatră într-un animal.

 

Diferența dintre atunci și acum e doar de viteză și de varietate. Că-ți printezi roboți sau că tragi cu arcul e fix același lucru, pe panta evolutivă pe care mergem. Tranziția către om 2.0 e organică, o să ne trezim într-o bună dimineață că ne controlăm toată viața soft- și hard-ware. Creierul e doar un mușchi căruia îi rescriem în permanență programul, seriiile de rutine și de “accidente” (ca “întâmplări” la Aristotel) pe care le folosește. We are all data-processing units!

Alte articole