Teleprezența obligatorie


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Nu trebuie să fii neapărat fizic prezent la serviciu, câtă vreme tehnologia te poate proiecta într-un mediu office. Pentru mulţi angajatori ideea e cel puţin ciudată, dar lucrul de la distanţă va deveni în viitor ceva obişnuit.

Foto: akihabaranews.com

 

Teleprezența începe să facă tot mai mult parte din viața de zi cu zi. Rezolvăm sarcini la distanță, prin telefon sau videoconferințe, și ne obișnuim gradual cu faptul că prezența fizică poate fi înlocuită cu una virtuală, mai ales la serviciu. Feedback-ul pe care-l primim când suntem față-în-față e cel mai greu de înlocuit sau simulat, chiar dacă se lucrează din greu la asta şi viitorul e dominat de holospaţii Star Trek.

Cercetătorii caută diferite soluţii pentru a creşte interacţiunea şi naturaleţea unei întâlniri desfăşurate 100% virtual

 

Până când lucrul ne va fi intermediat de roboţi, cercetătorii caută diferite soluţii pentru a creşte interacţiunea şi naturaleţea unei întâlniri desfăşurate 100% virtual. Una dintre ele e o mână cibernetică destinată celor care au căzut de acord şi vor să “bată palma”, realizată de cercetători de la la Universitatea din Osaka, în timp ce sărutul la distanță (inclusiv în varianta sa ”french”) a fost făcut posibil prin mașinării cum ar fi Kissinger. Tot japonezii sunt autorii unui sistem de teleprezență care integrează participanții într-un mediu interactiv în care mișcările capului și direcția în care privești sunt pentru prima oară luate în calcul. Atenția pe care o acorzi interlocutorilor e mai mare decât în cazul videoconferințelor clasice, pentru că fiecare gest e fidel reprodus la distanță și știi când ți-a fost adresată o privire.

 

Compania NTT a anunțat că a mai făcut un pas în evoluția teleconferințelor, prin sistemul MM/Space. Generând un mediu virtual, japonezi folosesc transparența în imaginile 1:1 pe care le proiectează, fiecare mișcare din cap a participanților fiind urmărită software și redată prin mișcări ale ecranului. Pentru ca iluzia prezenței să fie completă, fețele participanților sunt track-uite și decupate din mediul din care se transmite, fiind integrate în spațiul virtual în care are loc ședința:

 

 

Pasionaţii de tehnologie şi de lucru la distanţă pot trimite la serviciu în locul lor un PR2 de la Willow Garage, un robot suficient de simpatic ca să te poate reprezenta în anumite situaţii, sau un Texai, care şi-a făcut debutul şi pe micile ecrane, în serialul Big Bang Theory. Un alt exemplu e Ava iRobot, un android care navighează independent şi poate fi cu succes trimis la muncă în locul tău, pentru că în loc de cap are un ecran pe care te poţi arăta celorlalți. Mai e apoi şi AnybotsQB, numai bun de trimis la întâlniri la care vei participa din browser. Alte variante disponibile sunt Tilr, de la RoboDynamics, care te reprezintă tot printr-un ecran conectat la un corp robotic, sau varianta sa mult mai sexy, Luna:

 

 

Manifestul teleprezenţei, scris acum peste 30 de ani de Marvin Minsky, profesor la MIT şi unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, e mai actual ca oricând. Ne salutăm deja cu roboţi care lucrează în spaţiu, îi trimitem în medii unde omul nu ar supravieţui şi, dacă începem să le acordăm încredere, ne pot salva inclusiv de şedinţe plictisitoare.

Alte articole