yattă gramele!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Chiar şi masa particulelor elementare poate fi cântărită, nu-i aşa?

Foto: io9.com

 

Cuantificarea tot mai riguroasă a universului şi cercetările tot mai precise sunt esenţiale pentru progresul tehnologic, iar lumea particulelor nu face excepţie.

Tehnicile tot mai avansate le-au permis oamenilor de ştiinţă să cântărească celule, biomolecule şi molecule de gaz

 

În ultimii ani, tehnicile tot mai avansate le-au permis oamenilor de ştiinţă să cântărească celule, biomolecule şi molecule de gaz, iar de curând cercetătorii spanioli de la Institutul Catalan de Nanotehnologie şi Institutul de Ştiinţa Materialelor din Barcelona au creat un nano-cântar ce poate stabili masa individuală a protonilor – pentru cei care au lipsit la orele de fizică, particule elementare cu masa mai mică decât neutronii.

 

Potrivit revistei Nature, s-au efectuat măsurători de masă cu o rezoluţie de 1,7 yottagrame (un yottagram = 10−24 grame), ceea ce corespunde masei unui proton. Nano-cântarul a fost construit cu ajutorul unor nanotuburi de carbon, cu o lungime de aproximativ 150 de nanometri. El vibreză la frecvenţe diferite în funcţie de moleculele pe care le măsoară, iar oamenii de ştiinţă pot stabili astfel masa particulelor din care sunt alcătuite.

 

Printre domeniile în care descoperirea va putea fi aplicată se numără spectrometria (tehnică de măsurare a liniilor spectrelor și a lungimilor lor de undă), magnetometria (ramură a geofizicii care studiază câmpul magnetic al Pământului și anomaliile acestuia) şi ştiinţa suprafeţelor şi interfeţelor.

 

Din principiul incertitudii al lui Heisenberg rezultă că, la nivelul mecanicii cuantice, cunoaşterea absolută este imposibilă. Astfel, perfecţiunea spre care oamenii de ştiinţă pot tinde este ştirbită din start. Însă asta nu o face mai puţin spectaculoasă.

Alte articole