See your carrier 4(G) details


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Noul iPad i-a prins pe români cu 4G-ul în vine, aşa că ne putem lua gândul de la download-ul la 73 Mbps. Dar dacă e o consolare, li se întâmplă şi celor ieşiţi din stadiul de ţară de lumea a 3-a G.

Reclama la iPad care a circulat în Australia.

 

Diavolul se ascunde în detalii şi în marketingul Apple, numai că sistemul de iluzii ţesut în jurul noului iPad începe chiar şi aşa să se destrame. Fie şi doar pentru că mult-prea-trâmbiţata tehnologie 4G LTE e compatibilă cu doar cinci reţele: AT&T şi Verizon, din SUA, şi Bell, Rogers şi Telus, din Canada.

 

În restul lumii, antena 4G a noului iPad se bate cap în cap cu reţelele 4G existente, pentru că funcţionează la frecvenţe diferite. Noul iPad include un modul 4G LTE care poate atinge în reţelele omonime viteze teoretice de download de până la 73 Mbps. Când conexiunile 4G nu sunt disponibile, modulul se conectează în mod automat la reţelele mai vechi, precum cele 3G. Avantajul noului iPad faţă de iPad-ul 2 este că înglobează două tehnologii 3G mai avansate, HSPA+ (până la 21 Mbps) şi DC-HSDPA (cu un vârf de 42 Mbps). Prin comparaţie, tehnologia HSDPA de pe iPad 2 permite viteze de cel mult 14,4 Mbps.

 

Logic, nici Apple, nici distribuitorii de produse n-au nici un interes să-i informeze pe utilizatori despre handicapul pe care tableta Apple îl capătă de îndată ce părăseşte continentul nord-american. Şi aşa se face că o tehno-caracteristică importantă pentru milioane de utilizatori din întreaga lume a fost redusă la o notă de subsol cu font minuscul pe site-ul oficial al companiei (nota no. 3 de pe pagina de prezentare a noului iPad).

 

Babilonie 4G

 

Uşor geeky, modulul 4G LTE al noului iPad funcţionează numai la frecvenţele 700 MHz şi 2.100 de Mhz, întâlnite doar în cazul partenerilor Apple din Statele Unite şi Canada, în vreme ce reţelele 4G din restul lumii, acolo unde acestea există, folosesc alte lăţimi de bandă.

 

Este şi cazul Australiei, unde există o singură reţea 4G, operată de compania Telstra, dar care funcţionează la o frecvenţă de 1.800 MHz. În consecinţă, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) îşi anunţa la sfârşitul lunii trecute intenţia de a obţine în instanţă un ordin judecătoresc prin care Apple să fie obligată să modifice prezentarea/promovarea noului iPad, dar şi să returneze banii cumpărătorilor australieni care se simt înşelaţi de campaniile anterioare de marketing. Replica Apple a venit sub forma unui comunicat al avocaţilor companiei, conform căruia toţi australienii care au cumpărat noul iPad vor fi notificaţi prin email că îşi pot primi banii înapoi dacă se simt înşelaţi. Să mai spunem şi că infama caracteristică 4G LTE de pe site-ul australian al Apple a fost înlocuită cu “Ultrafast wireless”.

 

Cu valoare de notă de subsol, aceeaşi ACCC i-a acuzat în urmă cu cinci ani şi pe cei de la Google că ar încălca legile comerţului, solicitând Curţii Federale de Justiţie din Canberra să oblige compania să delimiteze clar acele rezultate ale căutărilor generale care reprezintă publicitate plătită.

Antena 4G a noului iPad se bate cap în cap cu reţelele 4G existente, pentru că funcţionează la frecvenţe diferite

 

În Bătrâna (tehnologic) Europă – cu o singură reţea integral funcţională 4G, în Germania, şi alte câteva în fază de trial -, frecvenţele de funcţionare sunt 800 Mhz, 1.800 Mhz şi 2.600 Mhz, incompatibile şi ele cu noul iPad. În Suedia, de exemplu, banda de 700 de MHz este folosită la transmisiile tv, iar cea de 2.100 MHz este rezervată conexiunilor 3G. Astfel stând lucrurile, autorităţile pentru protecţia consumatorilor din Marea Britanie, Suedia şi Danemarca au anunţat că iau în calcul demararea unor investigaţii.

 

România, la coada reţelei

 

În România, 4G a rămas la stadiul trecutelor teste experimental-demonstrative ale Orange, Alcatel-Lucent şi Nokia Siemens Networks Romania. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie anul acesta resurse de spectru în benzile 2.500-2.690 MHz şi 790-862 Mhz, iar reţelele 4G vor putea fi dezvoltate abia începând din aprilie 2014.

 

“Licenţele de utilizare a spectrului vor fi însă acordate cu respectarea principiului neutralităţii tehnologice, iar decizia de a implementa anumite tehnologii pe piaţa din România aparţine furnizorilor. Noua tehnologie 4G va oferi acces mobil la costuri mai mici şi calitate mai bună comparativ cu actualele tehnologii (3G, 3,5G)”, explică preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

 

Spre sfârşitul lunii trecute, Orange a anunţat că intenţionează să introducă servicii 4G LTE în toate cele 10 ţări europene în care îşi desfăşoară operaţiunile, şi că infrastructura necesară ar urma să fie finalizată în 2015.

 

Majoritatea companiilor care vând în România noul iPad, cum ar fi emag.ro, nu menţionează în textele de prezentare faptul că, deşi sublimă, tehnologia 4G lipseşte cu desăvârşire în ţara noastră. Atenţie!, o astfel de omisiune de prezentare nu poate fi amendată în nici un fel de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), tocmai pentru că în România nu există nici o reţea funcţională 4G. „Companiile promovează o caracteristică reală a produsului, deci nu pot fi acuzate că păcălesc clienţii. De cealaltă parte, nici companiile telecom nu pot fi obligate să desfăşoare o campanie de comunicare în care se fie evidenţiată lipsa reţelelor 4G”, explică Biroul de Presă al ANPC.

 

roferta mobilă

 

Chiar dacă nici o companie telecom autohtonă nu oferă servicii 4G, asta nu înseamnă că toate sunt o apă şi-un pământ în ceea ce priveşte ratele de transfer pentru internetul mobil. O ofertă comparată, în ordine alfabetică.

 

COSMOTE: oferă prin abonamentele din seria Connect accesul la infrastructură HSPA+, adică 21,6 Mbps, cu o arie de acoperire ce poate fi consultată aici; are şi suport EDGE şi GPRS

 

ORANGE: e singurul operator din România cu reţea DC-HSDPA, care permite viteze de până la 43,2 Mbps (să reţinem totuşi că noul iPad este limitat la 42 de Mbps). Există două abonamente cu astfel de viteze, Colibri 15 şi Colibri 25, iar tehnologia DC-HSDPA este disponibilă în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa şi Timişoara. În 550 de alte localităţi intră în acţiune tehnologia HSPA+, care oferă viteze de până la 21,6 Mbps; oferă şi conectare pe suport EDGE şi GPRS.

 

RCS&RDS: e noul venit în joc, cu o infrastructură HSPDA cu un vârf de 14,4 Mbps în câteva oraşe şi o oferte standard de până la 7,2 Mbps, respectiv 3,6 Mbps

 

VODAFONE: dispune, la fel ca şi rivalul său verde, Cosmote, de o infrastructură HSPA+, cu acoperire în 16 oraşe; nu oferă servicii EDGE, doar GPRS

Alte articole