Staţi şi cercetaţi


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă există o legătură directă între numărul de stații grafice vândute și activitățile de cercetare-dezvoltare, e loc de optimism în România tehno-ştiinţifică.

Cu indicatorii Facebook cum stam?

Warnung! A nu se confunda calculatorul de acasă cu o staţie grafică. Sunt bestii cu memorie de sute de GB și procesoare cu multe core-uri instalate, un real coșmar pentru cei atenți la factura de electricitate.

 

HP a lansat o nouă gamă de stații grafice din seria Z, iar cel mai puternic model al său, Z820, poate fi echipat cu noile procesoare Intel Xeon E5 și până la 512 GB de memorie RAM. E adevărat, modelul de la polul opus, entry-level-ul Z1, are dotări mai modeste – Intel Xeon E3 şi maximum 32 GB RAM -, dar vine echipat cu un sistem de culisare a displayului, astfel că poți umbla mai ușor în măruntaiele sale.

HP-Z1

 

Cine și-ar lua așa ceva? Sunt folosite de oamenii care lucrează în domenii ca cercetări petroliere, geospecțiuni, telecomunicații, industrii care folosesc mapare, arhitectură, astronomie sau creează conținut video digital.

”Pentru a face R&D (Research and Development n.n) cum trebuie, e nevoie de stații grafice adecvate”, spunea cu prilejul lansării Primoz Zapusek, manager în cadrul HP.

 

Să însemne asta şi că nivelul de R&D dintr-o țară ar putea fi estimat după numărul de stații grafice vândute? Dacă e aşa, informația furnizată de HP potrivit căreia piața totală de stații grafice (toate mărcile) a crescut în România cu 56% față de anul trecut e plină de optimism pentru viitor. Deducţia cea mai la-ndemână ar putea fi aceea că aceste creşteri sunt efectul direct al apariţiei unor noi activități de cercetare şi dezvoltare. Elementary, my dear Watson!

”Pentru a face Research and Development cum trebuie, e nevoie de stații grafice adecvate” – Primoz Zapusek, HP

 

O astfel de perspectivă ar fi cu atât mai valoroasă cu cât în datele UE cu privire la investițiile în R&D, reunite în raportul EU Industrial R&D Investment Scoreboard, nu există nici un fel de cifre despre România. La nivel mondial, creșterea investițiilor în R&D a fost de doar 9,3%, în revenire după un an de scădere, în condiţiile în care valoarea totală a acestor investiții – calculate doar la nivelul celor mai mari companii – a fost 550 de miliarde de dolari.

 

În România, spun cei de la HP, cele mai multe stații grafice vândute de ei au fost cumpărate de companii din zona oil&gas, auto și aviație. Dar, adaugă Tiberiu Dobre, PSG Country Manager HP România, a existat și ”un băiat din Cluj care a cumpărat două stații grafice de 15.000 de euro, pe care le folosește în activități de calcule matematice complexe”. N-ar fi interesant să aflăm la ce rezultate a ajuns? Ce ziceţi?

Alte articole