Şasă potcoave şukare


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Vechile meșteșuguri rome vor să țină pasul cu modernitatea. Două workshop-uri, pe 9 și 10 aprilie, adună laolaltă argintari, gabori, căldărari şi pasionați de design ai Bucureștiului. Tema de lucru: cum facem din potcoave, cazanul de țuică și coșurile de răchită niște must have-uri urbane.

Așa începe munca la un coș de nuiele. Foto: mestesukar.ro

 

Faceți cunoștință cu argintarul Onuț, împletitoarea Florica, rudarul Sorin, gaborul Gamy și căldărarul Emil. Sunt cinci romi care fac de ani buni de zile obiecte despre care n-am mai auzit din copilărie: alambicuri, vase pentru gătit din cupru, potcoave, coșuri de răchită sau platouri din lemn.

”Îi provocăm pe participanți să se gândească la ce fel de alte obiecte, mai vandabile pe piața economică actulă, ar putea manufactura meșteșugarii romi” – Irina Georgescu

 

”Odată cu fabricarea în serie, obiectele manufacturate de meșteșugarii romii și-au pierdut din popularitate, dar nu și din valoare”, sunt de părere organizatorii proiectul “Romano Cher-Casa Romilor”, care își propune revalorizarea meștesugurilor rome tradiționale. Pentru asta, au dat startul unui concurs de design de obiect, intitulat “Creează obiecte meșteșukare!”, la care Das Cloud este partener media.

 

Prima etapă se desfășoară peste o săptămână, pe 9 și 10 aprilie, mai exact, când cei cinci meșteșugari romi vor fi prezenți la Facultatea de Arhitectură, respectiv la Libraria Cărturești, pentru a arăta și a povesti despre obiectele pe care le crează în viața de zi cu zi. “Îți prezentăm meșteșugurile, iar apoi te invităm să pui mâna pe unelte să încerci și tu”, este îndemnul celor de la “Romano Cher-Casa Romilor”.

 

Concursul-workshop de design de obiect este adresat în principal studenților de la facultățile de specialitate, dar si altor amatori, spune Irina Georgescu, responsabil de comunicare al proiectului. “Îi provocăm pe participanți să se gândească la ce fel de alte obiecte, mai vandabile pe piața economică actulă, ar putea manufactura meșteșugarii romi, folosind în mare aceleași materiale și tehnici. Ca să înțelegeți mai bine, noi am pornit, de exemplu, de la cazanul de țuică făcut în mod tradițional de căldărari și am ajuns la o scrumieră de buzunar din cupru, cu șanse mai mari de vânzare. Asta având în vedere că piața este, să zicem, saturată de cazane care oricum, nu mai au aceeași utilitate ca pe vremuri”.

 

Afișul concursului "Creează obiecte meșteșukare!"
Alte articole