Gadgeterie plastică


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Parafrazându-l pe Murphy, şansele ca un gadget să fie scăpat din mână sunt direct proporţionale cu preţul său. Dar măcar am putea scăpa de urmele de pe carcase, graţie unui plastik cu sistem imunitar.

Foto: Nissan

 

La fel ca fuzelajul navelor din filmele SF de univers B sau, dacă preferaţi, asemenea pielii (nu doar) umane, smartphone-urile, tabletele şi laptopurile viitorului se vor vindeca singure, odată scăpate pe jos. Cel puţin asta promit cercetătorii de la Universitatea Southern Mississippi din Hattiesburg, care au dezvoltat un nou tip de plastic, ce “sângerează” atunci când este zgâriat sau fisurat.

 

Plasticul viitorului se înroşeşte mai ceva ca o domnişoară de pension atunci când este lovit şi are abilitatea de a se vindeca singur atunci când este expus unor schimbări de lumină, temperatură sau pH. Secretul din spatele plasticului regenerabil este reprezentat de o sumedenie de legături moleculare care se întind de-a lungul inovativului material – acestea se fisurează odată cu plasticul, iar culoarea roşie marchează vătămarea gadget-urilor. Eventualele fisuri şi crăpături dispar ulterior prin expunerea la schimbări de temperatură sau lumină. Gadget-urile se vor putea regenera de oricâte ori va fi nevoie, promite Marek W. Urban, coordonatorul studiului.

 

Eventualele fisuri şi crăpături dispar prin expunerea la schimbări de temperatură sau lumină

La începutul anului, japonezii de la Nissan au anunţat şi ei că vor aduce pe tărâmul gadget-urilor o tehnologie de auto-vindecare folosită în prezent la caroseriile autoturismelor Nissan şi Infinity. Au prezentat atunci un concept de carcasă pentru iPhone ce ar putea veni de hac până şi celor mai adânci zgârieturi. Carcasa este acoperită cu vopseaua Scratch Shield, creată cu ajutorul polirotaxanului, o substanţă a cărei structură chimică poate reveni la starea iniţială în urma unor şocuri mecanice.

 

iCarcasa Nissan care îşi linge singură rănile va scăpa de zgârieturile superficiale în aproximativ o oră şi va da uitării crestăturile adânci, create de cei mai neglijenţi dintre posesorii de iPhone-uri, în şase-şapte ore.

 

Cum rămâne însă cu ecranele? În fond, şansele ca un touchscreen să se lovească de pardoseală sunt cu atât mai mari cu cât creşte preţul gadgetului scăpat din mână.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35