Vorbe și din piatră seacă


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Adio unde radio! Un mesaj criptat într-o rază de neutrini a fost transmis printr-un bloc gigantic de piatră.

Detectorul de neutrini Super-Kamiokande, Japonia. Foto: sinet.ad.jp

 

Neutrinii sunt pe val de câteva luni încoace. În luna septembrie a anului trecut, cofirmarea experimentală a faptului că aceste particule pot să depășească viteza luminii bulversa comunitatea ştiinţifică internaţională, ameninţând să trimită la coşul de gunoi teoria relativităţii a marelui Einstein. Numai că entuziasmul iniţial a fost complet gratuit. Aşa cum s-a anunţat zilele trecute, rezultatele experimentului condus de fizicienii laboratorului CERN din Geneva au fost viciate de o conexiune defectuasă între un sistem GPS şi un computer. Până la proba contrarie, rămâne totul relativ.

O schemă a comunicării cu neutrini.

 

Recent, o echipă de fizicieni ai Fermi National Accelerator Laboratory aka Fermilab, Illinois, a codat o înșiruire de litere într-un fascicul de neutrini; odată compus, mesajul a fost trimis către un detector aflat la o distanță de peste un kilometru. Pe traseu, neutrinii au străbătut un bloc de piatră (șisturi, mai precis) cu o grosime de 240 de metri. Cuvântul transmis de la un capăt la celălalt al “firului” este “neutrino”, iar experimentul este descris pe gustul oricărui geek într-o lucrare de specialitate de pe serverul arXiv.org.

 

Neutrinii sunt particule care au masă aproape zero și circulă cu viteze apropiate de cea a luminii. Cum singura lor interacțiune cu materia se face prin gravitație și forța nucleară slabă, aceștia pot trece cu ușurință prin substanțe, inclusiv prin planete, cu foarte mici întreruperi.

Comunitatea științifică discută de o bucată bună de vreme despre transmiterea de mesaje cu ajutorul neutrinilor, ca alternativă la cablurile și sateliții utilizați astăzi

 

Pentru cei la nivel de fizică elementară, neutrinii sunt particule care au o masă aproape de zero și circulă cu viteze apropiate de cea a luminii. Cum singura lor interacțiune cu materia se face prin gravitație și forța nucleară slabă, aceștia pot traversa cu uşurinţă inclusiv scoarţa terestră, cu foarte mici întreruperi. Comunitatea științifică discută de o bucată bună de vreme despre transmiterea de mesaje cu ajutorul neutrinilor, ca alternativă la cablurile și sateliții utilizați astăzi. Mai ales că mesajele ar putea fi trimise de la un capăt la altul al globului, direct prin pământ.

 

“Folosind neutrini, orice două puncte de pe Pământ pot comunica între ele, fără să fie nevoie de cabluri sau sateliţi. Sistemele de comunicaţie prin neutrini vor fi mai complexe decât cele de azi, dar ar putea avea aplicaţii importante, deoarece neutrinii trec prin toate obstacolele”, a explicat profesorul Dan Stancil. Pentru testul de la Fermilab, cercetătorii au folosit un accelerator de particule care a împrăștiat neutrinii, transmițând mesajul în cod binar. Particulele au fost ulterior recepționate de detectorul MINERvA, localizat într-o cavernă situată la 100 de metri sub pământ. În fine, un computer a fost utilizat pentru a decodifica la final mesajul transmis. Să-l mai scriem odată, “neutrino”.

 

Cum echipamentul folosit pentru a transmite mesaje cu ajutorul neutrinilor cântăreşte căteva tone şi este extrem de scump, comunicarea pe baza acestor particule minune mai are însă de așteptat pentru a deveni disponibilă la scară largă.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35