Imprimă şi dezbină


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O echipă de cercetători ai Universităţii Cambridge au dezvoltat o ”deimprimantă” care vaporizează cerneala folosită pe un document fotocopiat sau ieșit dintr-o imprimantă laser.

Foto: newscientist.com

 

Se dă o hârtie printată la o imprimantă laser, cum o reciclăm? După ce au testat și eliminat metode ce implică abraziunea mecanică și solvenții chimici, cercetătorii de la Cambridge s-au concentrat pe cea mai promițătoare metodă: o rază laser verde.

 

Pentru cei care aruncă manualele de utilizare, o imprimantă laser clasică folosește razele laser pentru a încărca pozitiv fiecare pixel de pe hârtie. Cerneala încărcată negativ se lipește de zonele de pe hârtie încărcate pozitiv, iar o sursă de căldură completează procesul de fuziune între cele două.

 

”Am repetat procesul de imprimare/deimprimare de trei ori pe aceeași bucată de hârtie cu rezultate bune” – David Leal-Ayala

În cazul unei ”deimprimante”, succesiuni foarte rapide ale razei laser – de ordinul picosecundelor (un miliard de picosecunde echivalează cu o milisecundă) – sunt folosite pentru a vaporiza cerneala. Cu toate că afectează cerneala de culoare închisă, raza verde trece prin fibrele de celuloză ale hârtiei fără să producă altfel de pagube.

 

”Am repetat procesul de imprimare/deimprimare de trei ori pe aceeași bucată de hârtie cu rezultate bune. Totuși, cu cât o faci mai des, cu atât șansele ca laserul să strice hârtia sunt mai mari, probabil să o îngălbenească”, spune David Leal-Ayala, unul dintre cercetătorii de la Cambridge.

 

Echipa încă nu a patentat ideea și nici nu a abordat producătorii de imprimante pentru o eventuală colaborare comercială. Scopul declarat al universitarilor Cambridge este reducerea emisiilor de dioxid de carbon produse de industria de hârtie și print. În cel mai negru scenariu, metoda ar putea produce jumătate din emiisle de carbon rezultate în urma reciclării tradiţionale a hârtiei; în cel mai roz, deimprimarea ar putea fi de aproape 20 de ori mai eficientă. Să mai spune că, la nivel mondial, emisiile CO2 au ajuns în 2010 la 33,5 milioane de tone.

Alte articole