Das Personal Cloud


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Ştiţi ce înseamnă PC? Nu vă grăbiţi să răspundeţi, pentru că deja există studii care arată că, până în 2014, PC se va traduce prin Personal Cloud, nu Personal Computer.

Foto: Flickr / DavidGuthrie

 

Portabilitatea crescută a gadgeturilor pe care le folosim în fiecare zi ne obligă să ne obișnuim din ce în ce mai mult cu servicii informatice oferite de la distanță. Indiferent dacă e vorba de streaming de conţinut media sau de stocare pe servere situate pe alte continente, procesarea de informaţii “în nor” e următoarea etapă în felul în care folosim electronicele inteligente. Ca să gustăm din plin experiența accesării internetului din nori trebuie să avem în primul rând o conexiune stabilă, o infrastructură pe care să ne putem baza şi încredere în serviciile la care apelăm, ca management al datelor private şi seriozitate.

 

Despre cloud-computing se vorbeşte de la începuturile reţelei, cu toate acestea primii care au implementat la scară comercială redistribuirea între mai multe servere a datelor şi a procesării lor sunt cei de la Amazon, în 2006. Între timp, majoritatea serviciilor şi siteurilor importante, inclusiv întreg universul Google, au apelat la cloud-computing pentru a-şi balansa cât mai eficient fluxul de operaţiuni/secundă pe care le asigură.

Foto: cloudcomputingcompaniesnow.com

 

Iată principalele motive pentru care analiştii companiei Gartner sunt convinși că John McCarthy, autorul termenului “inteligență artificială” și unul dintre pionierii informaticii, avea dreptate când își imagina, prin anii ’60, că puterea de calcul va deveni utilitate publică:

 

Tehnologia a devenit bun de consum. Pe măsură ce se răspândesc gadgeturile, aşteptările utilizatorilor cresc şi uneltele le sunt mai la îndemână ca oricând, democratizarea tehnologiei transformându-i din actori pasivi în inovatori.

Serviciile se virtualizează din ce în ce mai mult. Platformele software care pot fi reparate şi întreţinute de la distanţă de companiile producătoare şi accesul la putere de procesare de zeci de ori mai mare decât cea instalată hardware sunt doar câteva exemple. Pe măsură ce device-urile folosesc mai puțină energie, capătă acces, aproape invers proporţional, la capacităţi de calcul superioare.

Aplicaţiile vin la putere. Faptul că nu trebuie să instalezi toate programele pe care le foloseşti, ele rulând de multe ori mai bine şi mai ieftin la distanţă e ceva obişnuit pentru orice posesor de smartphone, fie el cu Android sau iTunes Store. Ecosistemul app-urilor minuscule, dar pline de funcţii, evoluează rapid, în momentul de faţă existând câteva sute de mii de aplicaţii pentru fiecare dintre platforme.

Norul e disponibil 24/24. Nu trebuie să fii geek sau informatician ca să foloseşti aplicaţii “în nor”, opţiunile fiind generoase şi fără întreruperi sau program de lucru. Cultura “self-service” devine predominantă pentru utilizatorul obişnuit, care-şi poate personaliza experienţa digitală fără să apeleze la terţi, fie că vrea să-şi dezvolte talentele online sau să-şi facă birou virtual.

”Specificul device-urilor pe care le folosim nu va mai conta. Nici unul dintre ele nu le va suplini pe celelalte în multudinea de task-uri pe care le avem, rolul de centralizator de date şi aplicaţii fiind preluat de Norul Personal” – Steve Kleynhans, Gartner

Interactivitatea și mobilitatea sunt secretele libertății în nor. Nu mai trebuie să apelezi neapărat la computerul de acasă sau la cel de la birou ca să rezolvi sarcini care până la răspândirea în masă a smartphone-urilor și tabletelor erau dependente de hardware ocupând un birou întreg. Mobilitatea aparatelor pe care le folosești îți dă flexibilitate, iar felul în care interacționezi cu ele evoluează către generalizarea interfețelor bazate pe atingere, gesturi şi recunoaștere a vorbirii.

 

“Specificul device-urilor pe care le folosim nu va mai conta. Nici unul dintre ele nu le va suplini pe celelalte în multudinea de task-uri pe care le avem, rolul de centralizator de date şi aplicaţii fiind preluat de Norul Personal”, concluzionează Steve Kleynhans, vice-preşedintele Gartner. El subliniază şi faptul că schimbările cele mai importante sunt resimţite la nivelul experienţei personale, utilizarea tehnologiei fiind din ce în ce mai naturală şi adaptată internetului obiectelor (un articol Das Cloud despre Internet of Things poate fi accesat aici).

 

Un alt raport publicat recent, de data aceasta de cei de la Business Software Alliance, analizează starea cloud-computingului la nivel mondial, alcătuind o listă a țărilor pregătite să se adapteze la noile tendințe. Economiile avansate, cum ar fi cea a Statelor Unite sau a Comunității Europene, au stabilit deja cadrul legislativ şi reglementarile necesare pentru a susţine şi încuraja serviciile “în nori”, în timp ce India, China sau Brazilia nu au deocamdată infrastructura care să le permită să treacă la următorul nivel al felului în care ne raportăm la tehnica de calcul.

 

Ambiția statelor din lumea întreagă de a-și direcționa tehnologia spre înaltul norilor este accentuată de avântul cu care marii jucători IT îmbrățișează cloud computing-ul. Într-un clasament realizat de Gigaom, Amazon deține de departe supremația în nori, cel puțin pentru moment. Amazon Web Services este cel mai mare provider de servicii în cloud, având 450.000 de servere la nivel mondial. Business-ul în cloud al Amazon este estimat la aproape 1 miliard de dolari. În topul alcătuit de Gigaom mai figurează Rackspace, cu venituri de 189 milioane de dolari din acest domeniu, Google, Microsoft și IBM.

Alte articole