Revoluții digitale pe film


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Festivalul One World România (13-18 martie) vine cu o secțiune de filme dedicate revoluțiilor online. Câteva documentare despre mișcările de protest din Egipt, Tunisia, Iran sau Londra ne vor arăta cât și cum a alimentat internetul avântul revoluționar al ultimului an.

Afișul festivalului One World România

 

Internetul nu crează curaj, ci doar îi dă amploare. “Revoluțiile 2.0” au fost un termen hype al ultimelor 12 luni. Dar să nu uităm că, înainte de primăvara arabă a lui 2011, s-a vorbit şi despre o Revoluție Twitter, petrecută în 2009, în Moldova de dincolo de Prut.

 

Cât au contribuit noile tehnologii la protestele la scară mondială care au ocupat agenda anului trecut? O serie de filme documentare, reunite în secțiunea “Revoluții online” a festivalului de film One World România, încearcă să dea un răspuns.

 

Fragments of a Revolution”, “Rouge Parole” și “Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician”, cele trei filme dedicate internetului în vremea protestelor, ne aduc mai aproape, spun organizatorii festivalului, “de cei care au comunicat prin Twitter, Facebook sau chat în timpul revoltelor din Iran, Tunisia și Egipt”.

 

“Eram descurajat deoarece erau doar vreo 60-70 de oameni adunați acolo. Data fusese anunțată pe Facebook. Am spus că dacă nu sporește numărul (celor adunați în piață), voi boicota Facebook-ul. Dintr-o dată am văzut o mulțime mare de oameni adunată în altă zonă și am simțit că se va întâmpla. Pe măsură ce creștea, nici măcar organizatorii nu s-au așteptat ca demonstrația să ia așa amploare. Chiar glumeam: O revoluție cu o dată stabilită? O revoluție pornită pe Facebook?”, spune Osama, unul dintre studenții care narează evenimentele din Egipt în filmul “Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician”.

 

 

În 94 de minute, regizorii Amr Salama, Tamer Ezzat și Ayten Amin descriu ascensiunea și decăderea unui dictator, Hosni Mubarak, președintele egiptean legat vreme de trei decenii de putere, la Cairo. În cele 18 zile de proteste care au culminat cu demisia lui Mubarak, activismul online a dat apă la moară milioanelor de egipteni care au ocupat piața Tahrir. Adunările din piețele țării au fost anunțate din timp pe Twitter și Facebook. Ordinul regimului de a bloca toate conexiunile online internaţionale venise prea târziu.

 

“Dacă nu sporește numărul celor adunați în piață, voi boicota Facebook-ul” – protestatar egiptean

Despre protestele începute pe 25 ianuarie 2011 unele voci spun că ar fi fost dospite în mediul online cu destul de mult timp înainte să se treacă la acțiuni concrete. O pagină de Facebook, We are all Khaled Said, creată de un reprezentant Google din Egipt, a fost una dintre scânteile care a aprins revoluția egipteană. Khaled Said fusese bătut până la moarte de forțele de securitate egiptene în luna aprilie 2010.

 

Cum s-a folosit regimul Hosni Mubarak de noile tehnologii pentru a-și consolida puterea? Regizorii filmului fac un decalog al regulilor pe care trebuie să le respecți pentru a deveni un bun dictator. Printre ele, una savuroasă: folosește vopsea de păr, lucru bifat cu brio de Mubarak. Sau pune-ți numele scris mare pe toate clădirile importante. Una și mai tare însă este: Folosește Photoshop cu încredere. Și un exemplu în care Hosni Mubarak schimbă poziția cu Barack Obama, care se afla în fața lui la o defilare.

 

O întrebare pe care ți-o pui, inevitabil, după o oră jumătate de film: cum ar fi arătat Revoluția din 1989 într-o epocă social media? Cum s-ar fi arhivat toate tweet-urile, filmulețele făcute cu telefonul mobil, postările de pe Facebook? Egiptenii au început deja munca la arhivarea temeinică a memoriei online din cele 18 zile tumultoase. Biblioteca din Alexandria a creat o arhivă cu documentele oficiale, dar și brute, care au făcut istoria acelor zile. Un alt efort de păstrare este 18 Days in Egypt, care se dorește un documentar crowd-sourced cu toate filmările din timpul revoluției.

 

“Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician” poate fi vizionat joi, 15 Martie, ora 18.00, la Cinema Corso și duminică, 18 Martie, ora 18.00, la Cinemateca Eforie. Das Cloud este partener media al festivalului One World România.

Alte articole