(De) unde sunt programatorii Intel?

Există doar 10 tipuri de oameni pe lume: cei care știu limbaj binar și cei care nu știu.

Judecând cel puţin după reclame, Intel e unul dintre locurile unde găsești programatori cu un altfel de simț al umorului. Numai că la inaugurarea Intel Romania Software Development Center (IRSDC), într-o clădire de birouri din București unde lucrează deja 75 de angajați, nu s-au făcut glume. Poate pentru că nu au fost programatori. Sau poate (şi) din cauza oficialilor prezenţi, în frunte cu primul ministru Mihai-Răzvan Ungureanu și Răzvan Mustea-Șerban, ministrul comunicațiilor și a societății informaționale, alături de Doug Fisher, vicepreședinte Intel și Monica Ene-Pietroșanu, Country Manager IRSDC.

9000 de ingineri specializați în IT ies anual de pe băncile facultăților românești

Dezvoltarea unui centru software presupune, în linii (nu neapărat de cod) esenţiale, trei lucruri: idee/decizia, un sediu și recrutarea unei echipe de programatori. Decizia, cu toate implicațiile ei bugetare, a fost anunțată în noiembrie 2010. Găsirea unui spațiu, bifată şi ea, este o problemă cu șanse mari de rezolvare – un raport al agenției imobiliare CBRE arată că, în 2011, la nivelul Capitalei, 14,14% din spațiile de birouri nu erau ocupate. De altfel sediul inaugurat al Intel are 3700mp și capacitatea de a găzdui 180 de persoane față de 75 câți sunt acum. Rămâne doar provocarea de a recruta echipa de programatori.

 

”Cred că nu e un secret pentru nimeni că România este un centru regional în materie de IT&C, majoritatea companiilor mari astăzi fiind reprezentate la București”, declara primul ministru cu ocazia acestui eveniment. Iar cifrele pe care le-a invocat arată că 9000 de ”ingineri specializați în IT” ies anual de pe băncile facultăților românești, în condiţiile în care 23% din populația activă profesional a României este ”grupată în domeniul științific”. Și, tot Mihai-Răzvan Ungureanu adăuga că, cel mai probabil, șomajul în rândul programatorilor este aproape de 0.

 

Ultima sa aserţiune am reușit să o verificăm statistic. Pentru că nu i-am văzut în clădire la ceremonia de deschidere (și nici sărind de pe clădire) i-am căutat pe LinkedIn și i-am găsit pe 46 dintre cei 75 de angajați în ultimul an la Intel România. Nici unul dintre ei nu era șomer înainte de Intel: 4 au venit de la Gecad, 3 de la Totalsoft, iar Adobe, Avira, Softwin și Thales au rămas fiecare fără 2 programatori. Restul de până la 46 nu au fost niciodată colegi înainte de a se angaja la IRSDC.

Alte articole