Secunda celor 77 de CD-uri


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Deutsche Telekom a anunţat că a depăşit recordul de viteză în cazul transmiterii de date prin intermediul fibrei optice.

Foto: xmatt / Flickr

 

Testele au fost făcute pe distanța de 734 km, biţii călătorind de la Berlin la Hanovra şi apoi întorcându-se cu viteza luminii în computerele T-Labs, laboratorul de teste al gigantului telecom german. Faţă de recordul stabilit în luna decembrie a anului trecut, când cei de la Caltech au reuşit să transfere date în Canada cu 186 Gb/s, viteza atinsă pe bătrânul continent e de 512 Gb/s, mai mult decât dublu.

 

Într-o singură secundă, la o viteză de 512 Gb/s se poate transfera echivalentul a 77 de CD-uri audio.

Într-o singură secundă, la o rată atât de mare se poate transfera echivalentul a 77 de CD-uri audio, în cazul în care sunt folosite toate cele 48 de canale optice disponibile în infrastructură, atingându-se viteze ameţitoare de până la 24.6 Tb/s (24.600.000.000.000 biţi/s). Calculând tot în CD-uri, unitate de măsură nu tocmai relevantă astăzi, dar folosită în mod tradiţional în teste, prin reţeaua propusă de Deutsche Telekom în parteneriat cu Alcatel-Lucent pot fi transferate 3.696 de discuri/secundă. Totul printr-un cablu mai subţire decât un fir de păr.

 

Atingerea acestei viteze, în condiţii de teren şi nu doar între computere de laborator, e posibilă datorită îmbunătăţirilor aduse software-ului care corectează erorile apărute pe traseu. Dacă până acum informaţiile – devenite de neutilizat din cauza numărului mare de noduri de reţea – trebuiau retransferate, infrastructura încărcându-se inutil, acum situația s-a modificat. Noua metodă presupune encodarea şi decodarea fluxului de date, iar cele “corupte” au devenit mai puține ca număr. Din totalul de 512 Gb/s datele utilizabile reprezintă 400 Gb/s, diferenţa fiind folosită pentru corectarea erorilor.

 

După cum a declarat managerul T-Labs, Heinrich Arnold, celor de la BBC, “pentru upgradarea reţelelor e suficientă instalarea noului protocol, fără înlocuirea terminalelor sau dezgroparea cablurilor montate deja”. Ce-i drept, pentru Deutsche Telekom ar dura cam mult să schimbe toată structura de care dispune, compania fiind prezentă în 50 de ţări şi întreţinând peste 129 de milioane de abonaţi mobili, 34 de milioane de linii fixe şi aproximativ 17 milioane de conexiuni broadband.

Alte articole