Iată Tableta!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Achtung, Achtung! Nu e nici iPad 3, iPad 2S sau iPad HD. Dar numele nici nu mai contează. Important e doar că noua generaţie Apple iPad e aici. Rămâne însă o întrebare!

Tim Cook anunta noul iPad

 

Dacă e să te uiţi la videoclipul realizat de cei de la Engadgete greu să nu îţi spui că Apple a făcut-o din nou. “E ca şi cum te-ai uita la pagina unei reviste glossy”, scriu cei de la Gizmondo despre noul ecran Retina Display cu o rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli (3,1 milioane de pixeli, cu un milion mai mult decât un tv HD). Restul detaliilor tehnice iPad-ului încă nenumit sunt de pe acum cunoscute şi disecate în toate forumurile posibile şi imposibile din ungherele Internetului: un nou procesor quad core A5X – conform Apple de două ori mai rapid decât NVIDIA Tegra 3 -, voice-to-text din engleză americană, engleză britanică, japoneză, germană şi franceză, cameră de 5 megapixeli – are senzor BSI şi filmează Full HD -, compatibil cu tehnologia 4G LTE şi cu funcţia de mobile hotspot. Toate detaliile tehnice aici.

 

”Cred cu adevărat că va veni o zi în care piața în unități de tablete va fi mai mare decât piața de PC-uri” – Tim Cook, Apple

Disponibil din 16 martie, în România din 23, noul iPad va avea aceleaşi preţuri cu iPad2, 499, 599, 699 USD pentru versiunile WiFi, respectiv 629, 729, 829 USD pentru cele cu 4G.

 

În același timp, odată procesat tot acest amalgam de informaţii şi performanţă, nu poţi să nu te întrebi dacă vom ajunge să folosim numai tablete în viitor? ”Cred cu adevărat, și mulți din companie cred, că va veni o zi în care piața în unități de tablete va fi mai mare decât piața de PC-uri”, spunea Tim Cook, CEO Apple la anunțarea rezultatelor financiare de pe primul trimestru. Iar Horace Dediu – cel mai cunoscut analist independent al Apple – îl completează indirect: ”(…) ziua în care piața de piața de tablete (în unități) va depăși pe cea a PC-urilor tradiționale va veni undeva în toamna lui 2013”.

 

Dacă e să ne uităm la cifre, între 2000 și 2011, cota de piață a desktop-ului față de laptop-uri a scăzut de la 83 la sută la numai 41 la sută, conform firmei de cercetare Gartner. Vor avea şi laptopurile aceeaşi soartă în lupta cu tabletele?

 

Din poziţia de avocat al diavolului, nu trebuie să ne gândim că o tabletă nu poate să facă una sau alta, spre deosebire de un laptop. La fel se vorbea cândva și despre laptop în comparație cu desktop-ul. Apoi, să nu uităm că nu puţini sunt cei care îşi doresc un singur device, care să îndeplinească cât mai multe funcții. Și suntem mult mai aproape de el decât credem.

 

Cei de la Canonical – să mai spunem că sunt distribuitorii celei mai cunoscute distribuții de Linux, Ubuntu? –, de exemplu, au venit cu un concept care îți transformă telefonul Android într-un desktop prin simpla atașare la un monitor, tastatură și mouse, numai atunci când ai nevoie. Conceptul se va transforma în realitate până la sfârșitul lui 2012. De ce nu am face același lucru și cu o tabletă?

 

Și-atunci, scenariul că utilizatorii de desktop-uri de astăzi vor fi utilizatorii de unităţi portabile de mâine se scrie natural.  În fond, cine mai folosește desktop-ul astăzi? În primul rând cei care au nevoie de o putere mare de procesare la dispoziție – cum sunt gameri înrăiți sau cei care editeză video. Apoi, oamenii în vârstă, pe cât de reticenţi la schimbare, pe atît de ataşaţi de ecranul generos pe care un desktop îl poate oferi. Dar ceea ce ţine cu adevărat piaţa de desktopuri la valoarea actuală de 70 de miliarde de dolari sunt corporațiile și instituțiile de stat, pentru care achiziţiile se fac nu atât în termeni de performanţă şi eficienţă, cât mai degrabă de costuri.

 

Să mai spunem şi că totul se va întâmpla în cloud? Natürlich!

Alte articole