Intimitatea timpului pierdut


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Să parcurgi toate politicile de confidențialitate de pe site-urile pe care intri de-a lungul unui an ai avea nevoie de 76 de zile lucrătoare.

Foto: Metro Centric / Flickr

 

“Privacy is dead”, spunea Mark Zuckerberg. Cei care încă se încăpățânează să-l contrazică pe șeful Facebook au de depus o muncă sisifică pentru a se asigura nu doar că intimitatea lor nu e de tot apusă, dar şi că se află la loc cât de cât sigur pe internet.

 

De cele mai multe ori companiile nu oferă suficiente opțiuni utilizatorilor pentru protejarea intimității și nici nu spun pe șleau ce urmează să facă cu datele colectate. O problemă mult mai mare decât cele menționate o reprezintă însă documentația stufoasă, ticsită cu termeni legali și tehnici, pe care trebuie să o citești cu atenție înainte de a spune că ești de acord cu condițiile lor.

 

”Modul în care este abordată intimitatea online este fundamental greșit” – The Atlantic

Dovada birocrației în care ne scufundă companiile online atunci când vrem să ne ținem intimitatea la adăpost o face un studiu realizat de cercetătorii de la Carnegie Mellon. Ei au au măsurat timpul pe care l-am pierde într-un an citind hârțogăraia virtuală și au tras linie: 76 de zile lucrătoare. 15 săptămâni de muncă, în care să te asiguri, paragraf cu paragraf, că business-urile online nu îți violează în vreun fel intimitatea. La nivel național, în SUA, asta e echivalent cu 53,8 miliarde de ore dedicate cititului de politici de confidențialitate, arată The Atlantic.

 

Cercetătorii au urmărit îndeaproape 75 dintre cele mai importante site-uri web și au ajuns la concluzia că lungimea media a textelor despre politicile de confidențialitate este de peste 2.500 de cuvinte. La asta au mai adăugat un alt factor – cât timp îi ia unei persoane obișnuite să și înțeleagă efectiv ceea ce citește. Pentru asta au adresat simple întrebări de înțelegere a textelor celor 212 participanți la studiu.

 

În mod sigur nimeni în lumea asta (poate cei care sunt plătiți pentru a citi politici de confidențialitate sunt o excepție) nu petrece atâta timp citind aceste informații despre intimitate. Un lucru e sigur însă, spun cei de la The Atlantic: modul în care este abordată intimitatea online este fundamental greșit.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35