11.000 de metri sub mări


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Miliardarul Richard Branson și regizorul James Cameron se iau la întrecere în submersibile care să ajungă în cel mai adânc ungher al Oceanului Pacific.

Foto: Virgin Oceanic

 

Într-o epocă a imaginii satelitare de înaltă rezoluție, a medicinei moleculare și a altor capricii tehnologice inaccesibile până de curând cercetătorilor, încă mai există colțuri de lume prea puţin explorate. Și asta pentru că efortul care ar trebui depus în slujba acestor ambiții e în continuare unul extrem. Unul dintre aceste locuri este Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe suprafața Pământului, ascuns la 11.034 metri adâncime, în Oceanul Pacific. În cursa spre cel mai dosit loc de pe Terra s-au înscris recent miliardarul Richard Branson și părintele “Titanicului”, James Cameron, anunță IEEE Spectrum.

 

Singurul submersibil care a mai coborât la capătul neantului din Pacific s-a numit Trieste și a reușit această performanță în 1960.

Fiecare dintre cei doi temerari lucrează la propriul submarin, iar miza e pe bună dreptate mare: singurul submersibil care a mai coborât la capătul neantului din Pacific s-a numit Trieste și a reușit această performanță în 1960, cu doi oameni la bord, un locotenent US Navy, Don Walsh, alături de un coleg elvețian.

 

Planul lui Cameron este să se înghesuie într-un submersibil care poate suporta o presiune năucitoare a apei, echivalentă cu 8.000 de elefanți ce stau la grămadă pe un Mini Cooper. De cealaltă parte, Sir Richard Branson (care, apropo, va fi prezent în România pe 9 mai) are în spate nu doar Virgin Galactic, compania de zboruri spațiale pentru milionarii excentrici ai planetei, ci și Virgin Oceanic, o altă inițiativă îndreptată spre cufundarea în adâncul oceanelor. A pornit-o de un an, iar acum e aproape gata pentru lansarea oficială la apă.

 

Specialiștii marini, în frunte cu legendarul Don Walsh, îl dau ca favorit sigur în cursa de adâncime pe James Cameron, care are experiență în scufundări de pe vremea când a regizat Fantomele de pe Titanic și Aliens of the Deep. Richard Branson ne încântă cu un scurt video trailer (mai jos) pentru aventura la care se încumetă.

 

Alte articole