¡ɹnɯǝɹʇnɔ


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O aplicație care îți poate salva viața, dar care te va plictisi de moarte. Paradoxal, nu?

Alerta cutremur

 

Totul se schimbă în jurul nostru în fiecare secundă, iar o bună parte din tehnologia ultimilor ani a fost dezvoltată să-ți spună ce se întâmplă, exact în momentul în care se întâmplă. Nu există clipe de răgaz. Cu un simplu refresh mai apar zece mailuri noi, 200 de articole în feed-ul RSS, Alin a ajuns primar într-un loc nou pe Foursquare, iar pe Instagram au apărut poze noi cât să derulezi cinci ecrane de telefon. Oriunde te-ai afla, tone de aplicaţii te țin la curent cu tot ceea ce este nou.

 

Undeva, în magazinele de aplicații pentru iPhone și Android există însă o aplicație cu o, cum să-i spunem?, cu o paradigmă inversată. Trebuie să plătești 9,99 euro lunar ca să fii la curent cu faptul că nu se întâmplă nimic. Niciodată. Iar de data asta e preferabil şi de bine! Aplicația ”Alertă cutremur Vrancea” avertizează când are loc un cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richter în regiunea seismică a României și oferă o fereastră de timp de până la un minut înainte de a se face simțite efectele.

 

Sistemul ”e făcut de niște oameni de știință care au investit aproape un milion de euro”, spune Adrian Preda de la App&Go Mobile, dezvoltatorul aplicației pentru mobil despre cei de la Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA), organizația care a construit sistemul de avertizare cu senzori în Vrancea, București și 2 Mai. Până la varianta sa mobilă, sistemul IRSA transmitea avertismentele în principal prin pager (pe lângă email! și SMS) celor aproape 14.000 de abonați ai serviciului, în special demnitari și directori de companii.

”Sistemul e făcut de niște oameni de știință care au investit aproape un milion de euro” – Adrian Preda, App&Go Mobile

 

Avertizarea seismică este posibilă întrucât un cutremur are două unde de șoc, una verticală, inofensivă, urmată de o alta orizontală. Există, spun cei de la IRSA, două locuri în lume unde geologia faliilor tectonice permite detectarea primei unde în timp util: Mexic și România. În funcție de apropierea de epicentrul cutremurului – în România zona activă seismic este Vrancea -, aplicația poate anunța iminența petrecerii unui cutremur cu 30 de secunde înainte, în cazul celor care sunt în București, și cu un minut pentru cei care se află în Timișoara.

 

Dar există mai multe condiții care trebuiesc îndeplinite cumulat. Aplicația trebuie să fie ținută deschisă permanent, telefonul trebuie să aibă acces internet și să nu fie în modul Silent.

 

Nu sunt multe de făcut în interiorul aplicației. Odată deschisă, apare un semafor cu 3 culori dintre care de regulă culoarea galben luminează intermitent. Te poți gândi că picătura chinezească mergea pe același principiu. Sau că acum exact 35 de ani, la cutremurul din 1977, oamenii nu aveau telefoane inteligente. Sau că pe Facebook sau Twitter se întâmplă lucruri, în timp ce tu stai să te uiți la un semafor galben.

 

Notă: titlul a fost întors folosind serviciul web Fliptext.

Alte articole