Cine urmărește pe cine?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Mozilla a lansat un add-on pentru browserul Firefox care-ţi permite să vezi ce site-uri îți urmăresc pas cu pas navigarea pe internet.

Foto: Kalexanderson / Flickr

 

Tracking-ul e un business online în toată regula, cu venituri de aproape 40 de miliarde de dolari. În goana după date personale bune de dat advertiserilor, o mulțime de site-uri au dezvoltat practici de urmărire ce țin prea puțin cont de concepte precum privacy (Das Cloud a scris pe larg despre publicitatea behavioristă în articolul “Borcanul cu publicitate“).

 

“Memoria internetului este eternă. Suntem urmăriți. Iar acum a sosit timpul să îi urmărim noi pe urmăritori” – Gary Kovacs, Mozilla

Mozilla și-a pus în gând să dea o mână de ajutor internauților din toată lumea, transformându-i din urmăriți în urmăritori. Mai precis, a pus pe roate un add-on pentru browserul Firefox, care permite navigatorilor să vizualizeze numărul și tipul site-urilor care le urmăresc neîncetat navigarea zilnică pe internet.

 

Extensia de Firefox se numește Collusion și poate fi descărcată de pe website-ul Mozilla. Collusion schițează o rețea de puncte gri (care reprezintă site-urile vizitate), care sunt conectate cu unele roșii (site-uri care se înfruptă din datele de navigare).

 

“Intimitatea pe internet nu este o opțiune. Nu ar trebui să fie prețul pe care îl plătim pentru navigarea pe internet”, spune Gary Kovacs, CEO Mozilla. “Memoria internetului este eternă. Suntem urmăriți. Iar acum a sosit timpul să îi urmărim noi pe urmăritori”.

 

Intenția lui Kovacs este să lanseze Collusion la scară globală, permițând utilizatorilor să ofere informațiile despre tracking cercetătorilor. Pe măsură ce știm tot mai multe despre cine și cum ne urmărește online, dezvoltăm anticorpi care ne fac mai puțini vulnerabili celor care tânjesc după datele noastre personale, este de părere șeful Mozilla.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35