It’s, Oh, So Quiet!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

….. ………… ……………….. …………….. …, …………….. – ….. ………….. ….! -, …. …… …….. . Cum, nu se aude nimic!? Nu e exclus să fie efectul unei noi invenţii Made In Japan.

Foto: Matrix

 

“Do you feel lucky? Do, you, punk?”. Puteţi răspunde afirmativ, dar să o faceţi în şoaptă. Chiar dacă dispozitivul de bruiaj al japonezilor nu e la fel de ameninţător ca şi Magnum-ul lui “Dirty Harry” Callahan, are o bătaie de 30 de metri şi poate bruia orice discuţie pe această rază. La un nivel primar, spun creatorii săi, dispozitivul poate fi utilizat îndeosebi în biblioteci sau în orice alt loc unde liniștea este necesară.

Numai că scopul lor principal e la fel de neaşteptat ca şi dispozitivul în sine, şi anume de a-i împiedeca pe interlocutorii prea vorbăreţi sau prea zgomotoşi de a spune mai mult decât e cazul – a se citi şi echitabil – într-o conversaţie. Mai că te lasă mut!

”Trebuie stabilite și respectate regulile vorbitului pe rând într-o conversație” – Kazutaka Kurihara

”Trebuie stabilite și respectate regulile vorbitului pe rând într-o conversație. Totuși, unele persoane au tendința să-și prelungească rândul și să-i întrerupă deliberat – atunci când nu este rândul lor – pe ceilalţi pentru a-și impune părerea, în loc să obțină o discuție mai productivă. Mai mult, unii au tendința să batjocorească vorbitorii pentru a le invalida discursul”, spun artizanii proiectului, Kazutaka Kurihara şi Koji Tsukada.

Arma funcționează prin ascultarea ”țintei” cu ajutorul unui microfon direcțional, iar după o scurtă întârziere de aproximativ 175 milisecunde, retransmite discursul cu ajutorul unui difuzor inclus. Se declanşează astfel un fenomen numit Delayed Auditory Feedback (DAF).

Poate vi s-a întâmplat vreodată același lucru când v-aţi auzit ecoul vocii la telefon și conversația s-a încheiat cu un inevitabil ”Hai că te sun eu încă odată”. Conform cercetătorilor japonezi, DAF nu creează un disconfort fizic, dar faptul că te împiedică total să mai porți o conversație poate să fie destul de stresant.

Foto: cnet.com

Testele făcute de japonezi au arătat că arma este mult mai eficientă împotriva oamenilor care citesc, decât a celor care țin un discurs spontan. Din păcate, nu putem scăpa de copii enervanți, pentru că se pare că împotriva unor sunete fără sens (de genul ”aaaaaah”, ”beee”) arma nu este eficientă deloc.

Normal că invenția japonezilor poate stârni imediat o reacţie de genul “încă un pas către 1984”. Numai că arma lor anti-vorbit pare o jucărie în comparație cu invenția americaniilor: ”The Long Range Acoustic Device”, care a fost folosită pentru prima oară în 2009, la o manifestație împotriva reuniunii G20. Ar fi bine să dați volumul (cât) mai încet.

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35