Greu de citit 2


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Știți cuvintele alea distorsionate şi aparent fără nici o noimă pe care trebuie să le completați ori de câte ori vreți să faceţi un share sau să postaţi mesaje pe un forum. Pregătiţi-vă pentru ceea ce e mai rău, pentru că avem o veste proastă: ar putea deveni tot mai indescrifrabile.

Dar am scris corect: quatzalcoatl!

Scris cât se poate de clar, numele tehnologiei care a băgat spaima în caligrafie e CAPTCHA, un acronim pentru  “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”, iar una dintre versiunile sale “infailibile”, NuCaptcha,  în care litere se mișcă într-un mic videoclip, s-a dovedit mai ușor de spart decât se părea la o primă vedere. Au demonstrat-o un grup de cercetători de la Stanford, care au dezvoltat un software capabil să compare multiplele frameuri din  videorile NuCaptcha pentru a decoda literele săltăreţe.

Apreciată îndeosebi pentru ușurința de rezolvare, NuCaptcha ar putea deveni şi ea criptică

 

CAPTCHA este un program care – teoretic – își poate da seama dacă are de a face cu o persoană sau cu un alt program. Ideea testului este să oprească orice calculator care este în general setat să genereze SPAM, adică mesaje – de regulă reclame – nesolicitate. Și pomenim din nou cuvântul teoretic, deoarece companiile de publicitate s-au gândit să profite de sistem și să-i oblige pe internauţi  să se uite la o reclamă pentru a putea trece testul existenţial ”Ești sau nu umanoid?”

Apreciată (și folosită inclusiv de companii precum Groupon) îndeosebi pentru ușurința de rezolvare a testului – fiind în  același timp suficient de sigură pentru a opri spamerii -, NuCaptcha ar trebui să devină acum criptică, sugerează  Stanfordienii. În replică, cei de la NuCaptcha au subliniat faptul că software-ul lor urmăreşte computere care rezolvă puzzle-urile lor şi că, în astfel de potenţiale caz, versiunile generate sunt mult mai complexe decât cele rezolvate de echipa de cercetători.

Testele CAPTCHA nu există de ieri de astăzi pe Internet, iar spammeri au devenit tot mai buni la dezvoltarea de programe care să spargă protecția astfel oferită. S-a ajuns în momentul de faţă al lui web 2.0 la o durată medie de rezolvare a unui astfel de test de 10 secunde, la un volum de peste 200 de milioane de CAPTCHA descifrate zilnic.

Iar dacă unele software-uri dedicate de descifrare au cedat în faţa scrisului urât, spammeri își permit acum să angajeze armate de oameni din China, Bangladesh și India care să-i ajute în această problemă. Plata este infimă: între 0,50 și 1,20 de dolari pentru 1.000 de CAPTCHA rezolvate.

Și dacă mai aveaîi nevoie de vreo dovadă că sistemul e mai degrabă enervant decât eficace, aceeaşi cercetători de la Stanford au creat anul trecut un program de trecere frauduloasă a testului  CAPTCHA cu niște rezultate suprinzătoare: au spart 43% din testele de pe eBay, 66 de pe authorize.net (un site VISA), 42% pe Reddit și 35% pe SlashDot. De netrecut au fost doar testele de pe site-urile Google.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35