+1 Add Job


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Vrei să te angajezi? S-ar putea să fii nevoit să te împrietenești cu specialistul HR pe Facebook. Nu de alta, dar profilul tău virtual spune multe despre ce fel de angajat ești.

Credit: circuscommunications.ca

 

A început ca un experiment simplu: trei evaluatori – un profesor universitar și doi studenți – au analizat profilele FB ale 56 studenți angajați. Fiecărui profil i-au alocat un timp standard de 10 minute şi au încercat să răspundă la întrebări de tipul ”Te poți baza pe această persoana” și ”Cât de stabilă emoțional este această persoană”.

 

Dacă vă gândiți că aveți contul de Facebook foarte atent curățat de orice poză incriminatoare, nu vă grăbiţi să respiraţi uşuraţi.

În general, au fost evaluaţi pozitiv studenţii care călătoreau, aveau mai mulți prieteni și o gamă largă de hobby-uri și interese. Pozele de la petreceri nu dăunau neapărat, deoarece arătau că studentul este extrovertit și prietenos, spune Don Kluemper, evaluator și profesor de management la Northem Illinois University.

 

Deci, dacă vă gândiți că aveți contul de Facebook foarte atent curățat de orice poză incriminatoare, nu vă grăbiţi să respiraţi uşuraţi. Nu de alta, dar s-ar putea să nu aveți un scor prea mare la capitolul ”extrovertit”.

 

Şase luni mai târziu, grupul de 56 de studenți a fost evaluat de diferiţi angajatori în funcție de ceea ce psihologii numesc cele cinci trăsături ale personalității. Concluzia lor? Facebook poate fi folosit cu încredere ca un instrument de filtrare a noilor angajați, întrucât aceştia nu pot mima o altă personalitate decât cea reală, pe care o au în fața propriilor prieteni.

 

Studiul nu a examinat cât de legal este folosirea social media în procesul de angajare. Totuși, această metodă este deja folosită în SUA unde angajatorii cer acces direct la conturile candidaților. A fost cazul departamentelor de poliție din North Carolina, Norman și Oklahoma care au cerut parolele conturilor de Facebook ale aplicanților.

 

Numai că, nici unul dintre aceste precedente nu spune nimic despre ce se întâmplă într-un astfel de caz.

Alte articole