Post Scriptum Vita


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

PS Vita, cea mai recentă tentativă a Sony de a intra în zona hot a lumii jocurilor mobile, e disponibilă de ieri şi în România. Cu apucături de consolă veritabilă, însă cu ambiții de mobilitate și conectivitate maxime, PS Vita intră pe o piață în care smartphone-urile cu touchscreen fac de ceva vreme legea.

PlayStation Vita

 

Japonezii se încăpățânează să creadă că, într-o epocă a iOS și Android, pe o piaţă mobilă gigantică, ar mai fi loc  pentru un device dedicat exclusiv (sau măcar în mare măsură) jocurilor. Dovada concretă este PS Vita, lansat ieri și în România, la 1.149 lei (pentru versiunea cu Wi-Fi), respectiv 1.499 lei pentru modelul cu 3G și Wi-Fi. “Cele mai multe device-uri de pe piața de mobile gaming sunt destinate jocurilor light. Pentru cei pasionați de gaming mai imersiv există PS Vita”, spune Dimitar Konstantinov, PR Play Station pentru România și Bulgaria.

 

Ceea ce s-ar traduce prin faptul că Play Station vrea în zona jocurilor mobile, dar își păstrează rangul atunci când vine vorba de complexitatea jocurilor. Jocurile mobile diferă substanțial de cele de consolă, şi o fac din clipa în care terminalele mobile au început să fie dotate cu touchscreen-uri. Sunt ușor de jucat, nu au o narațiune foarte complexă, se pricep mai bine la puzzle-uri decât la acțiune în stare pură, cu personaje bine întruchipate.

 

Dacă ar trebui să alegem între un PS Vista și iPod Touch, referința în materie de device pentru mobile gaming în ziua de azi, Apple ar câștiga lupta

Sony continuă să apeleze și pentru PS Vita la jocurile care au făcut carieră pe console, adaptate pentru mobile gaming: Uncharted sau Wipeout, dar și la unele dedicate noului device (Little Deviants sau Reality Fighters). Deocamdată, magazinul electronic are doar șapte titluri disponibile, dar se anunță alte aproximativ 100, încă în producție. Pentru gamerii înrăiți e posibil ca toate aceste jocuri să merite atât așteptarea, cât și prețul de câțiva zeci de dolari. Pentru cei care se joacă doar pentru a-şi omorî timpul, rămâne întotdeauna varianta Angry Birds, la un preţ de mai puțin de un dolar.

 

Dacă ar trebui să alegem între un PS Vista și iPod Touch, referința în materie de device pentru mobile gaming în ziua de azi, Apple ar câștiga lupta. Luat în palmă, PS Vista e o mașinărie în toată regula, pe care nu o poți căra după tine în buzunar. Și, în plus, e mai scump decât un iPod Touch (care pornește de la 900 de lei și pentru care jocurile din App Store sunt mult mai ieftine).

 

PlayStation Vista rămâne un gadget retro-cool, cu două stick-uri analog, care aduce mult cu PSP-ul (PlayStation Portable) lansat de Sony în 2004. De atunci regulile jocului în mobile gaming s-au cam schimbat însă. Iar designerul Vita, Takashi Sogabe (care a participat la designul original al celebrului Sony Walkman din 1979) nu pare foarte la curent cu aceste aspecte.

 

Specificații tehnice

 

Touchscreen – 5 inch, OLED

Cameră – frontală și dorsală (pentru jocuri cu augmented reality)

3G și Wi-Fi

GPS încorporat

Suport pentru Facebook, Foursquare, Skype și Twitter

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35