Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/full.php on line 11

Tribler-to-Tribler


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Vă este teamă că anunțuri de adio tip BtJunkie s-ar putea repeta din nou şi din nou? Puteți să dormiți liniștiți, olandezii lucrează de cinci ani la un software peer-to-peer care nu va mai avea nevoie de astfel de trackere.

 

Dacă nu aţi fost blocat într-o peşteră în ultimii ani, vă puteţi imagina Tribler ca o combinație între Napster și un client clasic de torrente, gen BitTorrent. Software-ul a fost dezvoltat de o echipa de cercetători de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, iar ideea din spatele proiectului este aceea de a permite descărcarea de fișiere fără mijlocirea unui server care să centralizeze indexul conţinutului distribuit în rețea. Deși poate să folosească astfel de servere, Tribler se bazează în principal pe găsirea fișierelor direct de pe calculatoarele utilizatorilor care sunt online în acel moment.

”Singura moda-litate de a-l opri este să oprești Internet-ul”

 

Teoretic, o astfel de tehnologie ar putea scoate la o pensie onorabilă orice tracker de torrente al momentului, şi asta fără să afecteze în vreun fel comunitatea peer-to-peer. „Singura modalitate de a-l opri (pe Tribler – n. red) este să oprești Internet-ul”, spune unul dintre dezvoltatorii săi. Teoretic, viitorul sharing-ului sună bine, numai că, dacă e să ne gândim la precursorii Napster, Kazaa sau mai recent Limewire, am mai putea spune şi că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple precum par.

 

Oricum, până la eventuale războaie cu organizațiile anti-piraterie, Tribler trebuie să devină un client popular. Numărul fișierelor pe care poți să le găsești cu ajutorul său este direct proporțional cu cel al utilizatorilor, care era de doar câteva mii până de curând. Dar semne de creştere există. După apariția unui articol despre Tribler pe TorrentFreak, Tribler.org a fost limitat numai la secțiunea de download din cauza interesului brusc pentru acest software.

 

Tribler rezolvă și o altă mare problemă a comunităților peer-to-peer: trișorii hit&run. Tribler are un indicator al cărui nume spune destul de multe: ”Sharing Reputation”. Dacă ai descărcat mai mult decât ai lasat să ia alții de la tine, atunci normal că reputația ta va fi proastă. Dacă e invers, atunci o să ai o reputație mai bună, care vine la pachet și cu rate de transfer mai mari.

Alte articole